Havazni fog szerda délig

Vágólapra másolva!
Több centiméter friss hó hull, a legtöbb az Északi-középhegységben. Szerdán is borult lesz az ég. A csapadék estétől válik erősebbé, és a hőmérséklet is fagypont alá csökken, emiatt megmarad a hó.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az újabb csapadékzóna a Dunántúlra, és a Mátrában is esik. Eső, havaseső lesz nyugaton és délnyugaton, míg gyengén havazni fog az ország középső részén és az Északi-középhegységben. A hó síkvidéken nem marad meg, mert kora délután többnyire 1, 6 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Jelenleg a Kékesen a legvastagabb a hó, ott 13 centimétert mért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Többfelé megélénkül délnyugati szél. A csapadék estétől válik erősebbé, és a hőmérséklet is fagypont alá, 2, +3 fok közé csökken. Emiatt több centiméter hó hullhat a Dunántúl keleti, északkeleti részén, az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén, és meg is marad.

Éjszaka fokozatosan kelet felé vonul a csapadékzóna. Szerda reggelig 3-10 centi hó valószínű országszerte, leszámítva a nyugati, délnyugati vidékeket. A Dunántúl középső és déli részén vegyes csapadékra kell számítani. 10 centiméternél több hó főként az Északi-középhegységben hullhat, de kisebb eséllyel az Alföldön és a Dunántúl keleti részén a magasabban fekvő területen is kialakulhat ekkora hóréteg az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint.

Szerdán is jórészt borult lesz az ég. Keleten még hullhat pár centiméter friss hó a déli órákig. Napközben felszakadozik a felhőzet nyugaton, és havazásra már keleten sem kell számítani. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A hajnali +1, -3 fok után kora délután 0, +5 fok lesz a csúcshőmérséklet.

Egymást követik a frontok

Szerda estig átvonul a Kárpát-medencén annak a ciklonnak a meleg-, majd érintőlegesen a hidegfrontja, amely a Brit-szigetek fölött örvénylik. Ez okozza a változatos időjárást. Kedden melegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek: fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság előfordulhat, nőhet a reakcióidő, csökkenhet a koncentráló-képesség.