Így néz ki a hurrikánszezon négy percben

Sandy hurrikán, Egyesült Államok, New York, Manhattan viharfelhőkkel
Vágólapra másolva!
Több trópusi vihar pusztított az Atlanti-óceánon a szokásosnál, 1995 óta alakul ki ilyen sok hurrikán. A 2012-es szezon Albertótól Sandyig. Az ilyen, több hurrikánnal járó időszakok huszonöt-negyven évig tartanak a NOAA elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc olyan erős trópusi ciklon söpört végig az Atlanti-óceán középső részén, hogy külön nevet kapott a meteorológusoktól. Közülük tíz erősödött hurrikánná, míg jelentős hurrikán csak egy volt a hivatalosan november 30-ával zárult 2012-es szezonban. Egy átlagos szezonban tizenkét trópusi vihar és hat hurrikán fordul elő, vagyis sűrű volt az idei hurrikánszezon az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) értékelése szerint.

Idén már második éve okoz jelentős pusztítást hurrikán a Karib-tengeren, a Mexikói-öbölben és az Egyesült Államok keleti partján. 2011-ben az Irene, idén a poszttrópusi ciklonná alakult Sandy volt a főbűnös. Mindkét extrém időjárási jelenség halálos áldozatokat szedett, sokat megsérültek, a felhőszakadásszerű esőzés és az orkánerejű szél dollármilliárdos károkat okozott.

Két trópusi vihar, az Alberto és a Beryl még a szezon hivatalos kezdete előtt, májusban alakult ki. Ez utóbbi Floridára csapott le, majd a Debby következett. Az Isaac hurrikán Louisiana államban okozott károkat az Egyesült Államok területén. Az Atlanti-óceánon 1995 óta gyakrabban alakulnak ki trópusi ciklonok, így tíz hurrikánszezon közül hétben több a vihar a szokásosnál.

Az ilyen, több hurrikánnal járó időszakok huszonöt-negyven évig tartanak a NOAA elemzése szerint. A korábbi nagy ciklonszezon az 1930-as évek közepétől 1970-ig tartott. Több ok vezet a sűrűbb hurrikánszezonokhoz: ilyenkor melegebb az óceán vize, erősebb a nyugat-afrikai monszun és gyengébb a függőleges szélnyírás.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt
Ilyenek voltak a zivatarfelhők Manhattan fölött október 29-én a Sandy miatt