Hófúvásokat okoz az északnyugati szél

Vágólapra másolva!
Többfelé fog havazni kedd estig. Továbbra is marad az ilyenkor megszokottnál hidegebb, fagyos idő. Csak kis időre szakadozik fel a felhőzet és csak a Nyugat-Dunántúlon.
Vágólapra másolva!

Kedd estig többfelé lesz kisebb havazás, hózápor. A friss hóból hólepel, de legtöbb 2 centiméteres réteg alakul ki. Néhol viharossá fokozódik az északnyugati szél. A 60-65 kilométer/órás széllökések miatt hófúvásokra kell számítani délutántól, estétől Sopron környékén, a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megye délnyugati részén.

Többnyire erősen felhős lesz az ég. Csak rövidebb időre szakadozik fel a felhőzet, de a Dunántúl nyugati felén hosszabb napos időszakok is lehetnek. Kora délután +2, -4 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Késő estére általában -2 és -7 fok közé hűl le a levegő, de a havas, kevésbé felhős délnyugati tájakon ennél már hidegebb lesz. Szerda hajnalra -4, -9 fokig csökken a hőmérséklet.

Hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak. Nagyobb esélye van a felső légúti hurutos megbetegedéseknek, halmozottabban észlelhetők az allergiás tünetek, hosszabbá válhat a reakcióidő.

Hidegebb van a szokásosnál

Közép- és Kelet-Európa nagy részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Ennek hátoldalán egyre hidegebb, többnyire nedves léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így folytatódik az ilyenkor megszokottnál hidegebb idő.

Európa-szerte hideg van. A kontinens középső és keleti részén többnyire -1 és -8 fok között változik a hőmérséklet. Ennél enyhébb az idő nyugaton és délen, ahol a kora délutáni órákra általában 7 és 15 fok közé melegszik fel a levegő.