Vágólapra másolva!
Mindennap lesz ónos eső a hétvégén, szerencsére nem az egész országban. Meglehetősen ritka ez a veszélyes időjárási jelenség, amely néha vastag bevonatot képez az utakon, járdákon, tereptárgyakon. Elmondjuk, miért.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/RIA Novosti
Teljesen lefagyott utcák Moszkvában - ennyi ónos eső nem lesz a hétvégén

Az ónos eső meglehetősen veszélyes, de viszonylag ritkán fellépő jelenség. Csak bizonyos légköri feltételek együttállása esetén alakul ki. Minden évben előfordul az ország különböző részeiben, ám vastag bevonatot kevés alkalommal képez. Utoljára 2008-ban fordult elő nagy területet érintő, tartós ónos eső.

Kialakulásához előfeltétel, hogy a talajon fagypont alatt legyen a hőmérséklet, mielőtt elkezdene hullni a csapadék. A leggyakoribb forgatókönyv szerint általában egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében körülbelül enyhébb levegő érkezik 1-1,5 kilométeres magasságban a hideg fölé. Ez várható ezen a hétvégén is. A melegebb levegő a kisebb sűrűsége miatt eleinte felsiklik a hideg légtömegre. Így alakul ki a jellegzetes hőmérsékleti eloszlás:

Forrás: OMSZ
Így alakult a levegő hőmérséklete magasság szerint 2008. január 6-án, jelentős ónos esővel járó időjárási helyzetben

A hulló csapadék a magasban hópehelyként indul, majd megolvad, ahogy a pozitív hőmérsékleti tartományba ér. A talajközeli hideg légrétegben a vízcsepp túlhűl, és a fagyos talajra, tereptárgyakra hullva azonnal megfagy. A hőmérsékleti rétegződés gyakran megváltozik az idő előrehaladtával, hiszen rendszerint folytatódik a melegedés. Így már a talaj közelében is nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, tehát az ónos esőt esőzés váltja fel.