Vágólapra másolva!
Mínusz 31 fokot mértek péntek reggel a Székelyföld határán fekvő, Kovászna megyei Bodzafordulón. A 754 méteres magasságban levő város Románia leghidegebb települése.
Vágólapra másolva!

A mínusz 31 fokot a szabványos, két méteres magasságban elhelyezett műszerrel mérte a román meteorológiai szolgálat (ANM). A talaj mentén mért hőmérséklet ennél is alacsonyabb, mínusz 33 fokos volt. Az utóbbi fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét a megyében szintén Bodzafordulón mérték. 2005 februárjában mínusz 35,8 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Kevéssel volt melegebb a bodzafordulóinál péntek reggel a Románia hideg pólusaként nyilvántartott Csíki- és Gyergyói-medencében. Mind Csíkszeredában, mind Gyergyóalfaluban mínusz 25 fokig hűlt az éjszaka folyamán a hőmérséklet. Hajnalra azonban köd képződött, és mínusz 20, illetve mínusz 23 fokos csökkent a fagy. A medencehatás miatt ebben a régióban telente megreked a hideg levegő.

A fagy azonban nappalra sem gyengült. Péntek délben Brassóban, Sepsiszentgyörgyön és Bodzafordulón -16 fokot mért az ANM. Az ország leghidegebb pontja a Bodzafordulótól 35 kilométerre fekvő Kézdivásárhely volt, ahol 12 órakor mértek -19 fokos fagyot.

A Magyarországra ónos esőt és esőt hozó mediterrán ciklon miatt Erdélyben is enyhülni fog az idő szombaton. Bodzafordulón szombat hajnalra már csak -10 fokig süllyed a hőmérséklet, napközben pedig 1 fokig melegszik az idő, és napsütésre számíthatnak a helybéliek.