Ha esik is, elolvad a hó karácsonyra

2012.12.21. 10:50

A melegedés miatt északkeleten 60 százalék, másutt csak 10 százalék a fehér karácsony valószínűsége. A vasárnapi havazás esőbe, sőt ónos esőbe megy át. Az utóbbi húsz évben csak négyszer volt fehér karácsony országszerte.

Általában hajlamos az ember úgy emlékezni, hogy gyermekkorában milyen bensőséges volt a táj a mindent befedő, csillogó hótakarónak köszönhetően karácsonykor. Az elmúlt húsz év hóadatai azt mutatják, hogy az emlékezet csalóka - áll abban az elemzésben, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat készített az [origo]-nak.

Országosan csupán négy alkalommal, 1996-ban, 1998-ban, 2001-ben és 2002-ben volt fehér a karácsony. Ugyanakkor az esetek felében, tehát tíz alkalommal fekete maradt a szenteste: 1992-ben, 1993-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2009-ben, 2010-ben és végül 2011-ben. A maradék hat alkalommal csak az ország egy részén fehér volt az ünnep

Ami a fővárost illeti, karácsony első napján néhány vagy több centiméter vastagságú hótakaró csak öt évben volt a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található OMSZ-mérőállomás húsz évre visszamenő adatait nézve. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

A statisztikák mellett a friss előrejelzések sem kecsegtetnek sok jóval. Egy hullámzó frontrendszer ugyan többfelé hoz havazást vasárnapra, azonban a melegedés miatt havas eső, eső váltja fel. Egyedül az ország északkeleti harmadában, esetleg Budapest környékén havazhat még december 22-e estéjén, de a Dunántúlon már eső lesz a jellemző. Ónos eső sem kizárt este és hétfőre virradóra.

Hétfőn már csak keleten lehet kevés csapadék. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben 0 fok körül vagy kicsivel az alatt alakul a csúcshőmérséklet, ott nagyobb eséllyel marad meg szenteste a vasárnap lehulló hó. Azonban másutt olvadni fog, sőt délnyugaton +5 Celsius-fok feletti hőmérsékleti érték is lehet, ráadásul december 25-én 13 fokig melegszik a levegő Győrben és Zalaegerszegen.