Vágólapra másolva!
Az év utolsó napjaiban nem lesz sem szélsőségesen hideg, sem meleg idő. Friss hó nem hullik.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, december 30-án felhős, párás, ködös, illetve napos területek egyaránt lesznek az országban. A Nyugat-Dunántúlon, az Alföld északi részén, valamint az Északi-középhegység vidékén számíthatunk a kevesebb napsütésre. Csapadék továbbra sem lesz. A délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +3 fok között alakul, a tartósan felhős, illetve ködös tájakon marad 0 fok alatt.

A magasabb légrétegben melegedés kezdődik, ezért a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek, összességében azonban nyugodt időjárásra számíthatunk.

Friss hó nem várható sehol az országban, de a még meglévő hó olvadása mérséklődik a hegyekben. A síelőknek érdemes tájékozódni a hazai pályák állapotáról, mielőtt útnak indulnak.

A hétvégén a környező országokban is nyugodtabbra fordul az idő, a hőmérséklet már csak kicsit haladhatja meg a sokévi átlagot. Általában napos időre van kilátás, és már számottevő csapadék sem várható.

Miért volt tavasz karácsonykor?

A karácsonyi ünnepeket megelőző héten még hideg, többfelé kimondottan téli idő uralkodott hazánkban, éjszaka erős fagy és sokfelé napközben is fagypont alatti hőmérséklet volt a jellemző. A Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon a hét végére megerősödött, és melegfrontja vasárnap érte el hazánkat. Lassan át is vonult felettünk, sokfelé havazást okozva. Ezt azonban előbb a délnyugati országrészben, majd másutt is ónos eső, később eső váltotta fel.

Az ország déli részén nem is alakult ki vastagabb hótakaró, északon viszont a front átvonulását követően, vastag jégpáncéllal borított, 3-8 cm-es hóréteg fedte a tájat. Erre az igen változatos felszínre érkezett meg december 24-én, majd 25-én nyugat felől az itt lévőnél 10-15 fokkal melegebb levegő. Hazánk délnyugati, déli részén viszonylag gyorsan kitavaszodott, hisz többfelé is 8-15 fokig emelkedett délutánra a hőmérséklet. Északon viszont teljesen más időjárási helyzet alakult ki a drasztikus melegedés hatására, itt ugyanis a jelentősebb hőmérsékletemelkedést nemcsak a hóréteg, hanem a jégpáncél is gátolta. Az északi területeken a talajközeli hideg levegő fölé áramló meleg levegő felhő- és ködképződést indított, ez pedig tovább lassította az olvadást.

Ezeken a vidékeken emiatt sokkal hosszabb idő múlva enyhült csak pár fokkal a hideg, sőt maradtak havas tájak is a karácsonyi ünnepekre. Délen viszont a hirtelen jött enyhülésnek köszönhetően előkerültek az átmeneti kabátok, a sílécek pedig a padlásra költöztek. Így aztán az idei karácsony fehér is volt, meg nem is.