Ónos és havas eső érkezik délután

Vágólapra másolva!
Elered az eső egy melegfront miatt, gyenge ónos esőre, kisebb havazásra is számítani kell estig. Enyhül az idő: a következő hat napban 0 fok fölé melegszik a levegő nappal.
Vágólapra másolva!

Délelőtt nagyrészt fátyolfelhős idő lesz, több-kevesebb napsütéssel. Erősen felhős, párás, ködös időre kell viszont számítani északkeleten, a Tiszántúlon, illetve eleinte több helyen az Alföld középső és délkeleti tájain. Északkeleten egy-egy helyen hószállingózás, ónos szitás is előfordulhat.

Napközben javulnak a látási viszonyok: a déli órákban már csak északkeleten lesz pára, köd. Ugyanakkor északnyugat felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Kora délutánra -1, +6 Celsius-fokig melegszik a levegő. Megélénkül a nyugati, délnyugati szél, délutántól sokfelé megerősödik az ország északi felén.

Egy melegfront hoz csapadékot, emiatt egyre több helyen ered el az eső. Északkeleten, keleten ónos eső, havas eső, kisebb havazás is lehet. A gyenge ónos eső miatt első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Késő este -1, +4 fok között alakul a hőmérséklet, majd péntek hajnalra -2, +3 fokig hűl a levegő. Melegfronti hatás kezdődik. Emiatt sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás, csökkenhet a koncentrálóképesség. A melegfront ahhoz a hullámzó frontrendszerhez tartozik, amely jelenleg Skandináviától a Balti-tenger térségén át egészen a Földközi-tenger középső részéig hullámzik.