Ezért esett ipari hó Kazincbarcikán

Vágólapra másolva!
Hét-nyolc centiméternyi friss hó lepte meg szilveszterkor a Kazincbarcikán élőket. A havazás azért volt különleges, mert a 30 ezres várostól két kilométerre már nyoma sem volt a hókristályoknak újévkor.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban anticiklon határozta meg a Kárpát-medence időjárását, a magasnyomású légtömegek pedig elszigetelődtek a környezettől. Ez áll a borsodi iparvidéken történt különleges időjárási esemény háttérben.

Egyre többfelé képződött sűrű, zúzmarás köd, amely miatt a látástávolság nem egy helyen 50 méter alá csökkent. A ködből kicsapódó apró, túlhűlt vízcseppek és jégkristályok gyakori bosszúságot okoztak az autósoknak - gyakran kellett kaparni a szélvédőt. A köd mellett egyre többfelé alacsonyszintű rétegfelhőzet is képződött, amely mindössze 800 méteres magasságig terjedt, felette már sütött a nap.

Ebből a felhőtípusból általában nagyon kevés csapadék esik, de előfordul, hogy nagyon kis területen, akár 10 centimétert meghaladó hóréteget is produkálhat, amennyiben tartósan fagypont alatt van a hőmérséklet. Ehhez viszont kell egy "csapadékkatalizátor", amely miatt előáll az úgynevezett ipari vagy mesterséges hó.

Ilyen katalizátor lehet egy nagy nehézipari létesítmény, amelynek a kéményei hőt és olyan apró kis alkotóelemeket juttatnak a felhőbe, amitől ott hirtelen elindul a csapadékképződés, és ilyenkor néhány kilométeres körzetben elkezd hullani a hó. Kazincbarcikán a BorsodChem Rt. vegyipari üzemei miatt volt ilyen, csak egy kis körzetet beborító havazás.