Száznál több erdőtűz pusztít Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A legmagasabb fokú készültségbe helyezték a tűzoltóságot Ausztrália legsűrűbben lakott, délkeleti részén. A rekordmeleg és az erős szél miatt mintegy 130 erdőtűz keletkezett kedden, ebből negyvenet még nem tudtak megfékezni.
Vágólapra másolva!

A hatóságok "katasztrofális" tűzveszélyre figyelmeztettek Új-Dél-Wales szövetségi állam négy körzetében. Ez a besorolás a lehető legrosszabb: azt jelenti, ha tűz üt ki, kontrollálhatatlanul terjedni kezd, és a lakosságnak azonnal menekülnie kell.

Egyelőre nem tudnak áldozatokról és leégett házakról - mondta Shane Fitzsimmons, az új-dél-walesi tűzoltóság vezetője helyi idő szerint kedd délután, a lángok ugyanakkor már 55 ezer hektárnyi területet felperzseltek. A veszély a szakértők szerint hasonló a 2009-es helyzethez, amikor Victoria államban összesen 173-an haltak meg az erdőtüzek miatt, és összesen 4,4 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

A tüzek megfékezésén több ezer tűzoltó dolgozik. Az új-dél-walesi Wagga Wagga város mellett péntek óta nem sikerült elfojtani a tüzet. Kedden Ausztrália történetében először zárva tartottak a nemzeti parkok a délkeleti országrészben, a kempingezőket pedig hazaküldték.

Kedden az ország délkeleti részén több helyütt 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Volt, ahol a 45 fokot is elérte, a szél pedig óránként 70 kilométeres sebességgel fúj. A meleg miatt le kellett állítani egy nukleáris kutatóintézet reaktorát.

Az extrém hőhullám folytatódik a következő napokban. Az Ausztráliai Meteorológiai Szolgálat (ABM) 54 fokos hőséget jelez előre január 14-ére Ausztrália középső részére, és az intézetnek az eddig nem használt lila és bíbor színt kellett alkalmaznia a hőmérsékleti térképein, hogy a forróságot jelölni tudja. Sydneyben 41,8 fokos hőség volt: a város közismert strandjai megteltek, míg az állatkert lakóit locsolócsövekből fecskendezett vízzel óvják a melegtől a gondozók.