Északon hókásásak, néhol jegesek az utak

2013.01.10. 11:09

Egyes északi megyékben az utak latyakosak, hókásásak, Kisújszállás és Hajdúszoboszló térségében az ónos eső miatt néhol jeges az útburkolat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: szerdán csaknem húszan sérültek meg a csúszós utakon, illetve balesetekben.

Az OKF tájékoztatása szerint szerdán a hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek összesen huszonegy embert mentettek meg a téli időjárás káros következményeitől, közülük hármat a kihűléstől. Tizenhét ember sérült meg a csúszós utakon, illetve közúti és egyéb balesetekben, egy ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

Szerdán a legalacsonyabb hőmérsékletet - mínusz 12 fokot - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérték, de szinte az egész országban fagypont alatt volt a hőmérséklet - tették hozzá. A közlemény szerint jelenleg tizenkilenc megyében van hó, annak mennyisége Győr-Moson-Sopron megyében néhol eléri a 10 centimétert is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a honlapján azt írta: az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havazik, a fő- és a mellékutak latyakosak, hókásásak. Kisújszállás és Hajdúszoboszló térségében az ónos eső miatt jeges az utak felülete. Békés megyében Orosháza közelében zúzmara miatt csúszósak az utak, Veszprém környékén pedig a hajnali lefagyások miatt lehetett reggel jeges útszakaszokra számítani.