Vágólapra másolva!
Hideg lesz a hét végén, több-kevesebb napsütéssel. A szabadtéri programokhoz a szombat lehet a legjobb.
Vágólapra másolva!

Pénteken átmenetileg az északi országrészben is megnövekszik, délután azonban egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan alakul ki havazás, hózápor, délen eleinte havas eső, eső, ónos eső is előfordulhat, majd estére ott is egyre inkább a hó lesz a jellemző. Az északira, északnyugatira forduló szél megerősödik. A hőmérséklet hajnalban +2, -6, délután 0, +6 fok között várható.

Szombaton az időnkénti felhősödés mellett több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél eleinte helyenként megerősödik, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, -12, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -4 fok között valószínű.

Forrás: AFP

Vasárnap délnyugat felől beborul az ég, egyre többfelé várható havazás, délen, délkeleten havas eső, eső is lehet. A délkeleti szél megélénkül. A hőmérséklet hajnalban -5, -11, kora délután +1, -4 fok között alakul.

Eleinte a hidegfrontokkal járó tünetek lesznek meghatározóak. A fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Gyakoribbá válhatnak, erősödhetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Szombaton orvosmeteorológiai szempontból is eseménytelen időjárásra van kilátás, fronthatás nem várható. Vasárnap, a magasban zajló pár fokos enyhülés miatt, a légköri változásokra fokozottan érzékeny szervezetűeknél a gyenge melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek.

A szabadtéri programok szempontjából szombaton ígérkezik kedvezőbb időjárás. Bár az ország nagy részén jócskán lesz napsütés, hideg, téli időre van kilátás: a fagyos éjszaka után sokfelé napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A korábbi napokban esett hó nagy része megmarad, ahol elegendően vastag, ott kedvezőek lesznek a feltételek a szánkózáshoz. A sípályák hóviszonyait, a hóágyúval rendelkező területeken hatékonyan lehet javítani a fagyos idő miatt. Korcsolyázásra alkalmas jég azonban csak a műjégpályákon lehet, a természetes vizeken, tavakon megfelelő, biztonságos jégpáncél még nem alakul ki. Vasárnap, a nap második felében egyre többfelé valószínű csapadék.

A környező országokban hideg, téli idő várható a hétvégén, de szombaton a Kárpát-medence nagy részén jócskán lesz napsütés. Vasárnap nyugat felől erős felhősödés várható, Ausztria déli területein, Szlovéniában, Horvátországban sokfelé valószínű havazás, Szerbiában havaseső, eső is lehet.