Síelős hétvége jön a hideg miatt

sípark, hóágyú, mátraszentistván
Vágólapra másolva!
Megmarad a hó, sőt vasárnap újra esni fog. A fagyok ellenére sem lehet még korcsolyázni a tavakon. Sportolásra szombaton ígérkezik kedvezőbb időjárás, főleg a Dunától keletre, mert ott lehet több órás napsütésre számítani.
Vágólapra másolva!

Pénteken késő estig hózáporok alakulhatnak ki, amelyekből helyenként pár centiméter friss hó hullhat. Erre inkább északkeleten lehet számítani, kis eséllyel akár 4-5 centi friss hóréteg is kialakulhat.

Szombaton viszonylag sok lesz a felhő a Dunántúl nagyobb részén. Itt rövidebb, másutt hosszabb napos időszakok várhatók. Kisebb havazás, hózápor inkább csak az Észak-Dunántúlon fordul elő. Néhol megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Hajnalra -5, -15 Celsius-fok közelébe csökken a hőmérséklet, a hófödte, szélvédett, derült tájakon lesz a leghidegebb. Napközben -4, +1 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap beborul az ég délnyugat, nyugat felől. Délutántól már előfordul havazás. Az esti óráktól helyenként ónos eső sem kizárt a déli vidékeken. Sokfelé megélénkül a délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban -12, -4, kora délután -4, +1 fok között alakul.

Hétfőn is csapadékos idő lesz. Túlnyomóan borult lesz az ég, egyaránt lehet havazás északon és nyugaton, másutt többnyire havas eső, eső, sőt reggel ónos eső. Megélénkül, néhol megerősödik a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -9 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +4 fok között alakul.

Forrás: Sípark
Érdemes lesz hóágyúzni (a fotón a mátraszentistváni sípark)

Megmarad a hó

Sportolásra szombaton ígérkezik kedvezőbb időjárás. Bár több órára kisüt a nap az ország keleti területein, azért továbbra is hideg, téli időre van kilátás. A fagyos éjszaka után sokfelé napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Megmarad a leesett hó nagy része, és ahol elegendően vastag, ott kedvezőek lesznek a feltételek a szánkózáshoz.

A sípályák hóviszonyait hatékonyan lehet javítani a fagyos idő miatt hóágyúzással. Korcsolyázásra alkalmas jég azonban csak a műjégpályákon lehet. A természetes vizeken, tavakon még nem alakul ki megfelelő, biztonságos jégpáncél.

A környező országokban hideg, téli idő várható a hétvégén, de szombaton a Kárpát-medence nagy részén jócskán lesz napsütés. Vasárnap nyugat felől erős felhősödés várható. Ausztria déli területein, Szlovéniában, Horvátországban sokfelé valószínű havazás, Szerbiában havas eső, eső is lehet.

Ezért kevésbé veszélyes a fagyott eső
Süllyedjen fagypont alá a hőmérséklet a talajon és a talaj közelében: az ónos esőéhez ez az előfeltétele a fagyott eső kialakulásának. Többnyire egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében érkezik enyhébb levegő e légréteg fölé, nagyjából 1-1,5 kilométeres magasságban. Ilyenkor a melegebb légtömeg felsiklik a hidegebbre a kisebb sűrűsége miatt.

A hulló csapadék a magasban hópehelyként kezdi a pályáját. A melegebb légtömegbe érve megolvad, majd újra megfagy az alsó, fagyos légrétegben. A fagyott eső tehát "kopog", és sokkal kevésbé veszélyes jelenség, mint az ónos eső. Utóbbinak a cseppjei csupán túlhűlnek a levegő talaj közeli rétegében azért, mert a levegő nem kellően hideg, vagy mert nem elég vastag ahhoz, hogy megfagyjon. Az esőcsepp így csak akkor fagy meg, amikor érintkezik a talajjal, tereptárgyakkal.




Frontjárta hétvége

Eleinte a hidegfrontokkal járó tünetek lesznek meghatározóak. A fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Gyakoribbá válhatnak, erősödhetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Vasárnap már a gyenge melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek azoknál, akik fokozottan időjárás-érzékenyek a magasban zajló pár fokos enyhülés miatt.

Nem dőlnek meg a hideg- és melegrekordok a hétvégén
Január 12.Országos-30,3 fok, Paks 198717,8 fok, Sopron-Fertőrákos 2007
Budapest-21,3 fok, Ferihegy, XVIII. kerület 198712,8 fok, belterület, II. kerület 2007
Január 13.Országos-31,9 fok, Zabar 200316,0 fok, Marcali 1976
Budapest -25,6 fok, Örsöd, XI. kerület 198715,3 fok, Pestszentlőrinc 2007