Új szigete van Németországnak

Vágólapra másolva!
Kiemelkedett egy homokzátony az Északi-tengerből. A várakozások ellenére a sziget már tíz éve állja a vad téli viharokat, és már négy méter magas pontjai is vannak. 
Vágólapra másolva!

A zátonyból kialakult sziget 26 kilométerre van Schleswig-Holstein tartomány tengerpartjától, területe 13 hektár. A földdarab tíz éve formálódik, ami földtörténetileg elhanyagolható idő, ennek ellenére máris félszáz növényfajtának és jó pár tengeri madárnak ad otthont, főként sirályoknak.

Homokzátonyok rendre kialakulnak ki a német parthoz közeli sekély vizekben, ám nemigen élik túl a téli viharokat, a vad szelek elsöprik őket. Az új sziget azonban életképesnek bizonyul. Négy méter magas pontjai is vannak, főként fűfélékből álló növényzete pedig gyökérzetével akadályozza a talajeróziót a The Daily Telegraph brit lap tudósítása szerint.

Kialakulásához valószínűleg hozzájárult, hogy a közelben több valódi sziget is található. Nem kizárt, hogy a Norderoogsandnak nevezett képződmény mégsem lesz hosszú életű. Az utóbbi évtizedben csak néhány erős vihar tombolt a környékén, ám egy igazán pusztító erejű eltörölheti viszonylag nagy mérete ellenére.