Vágólapra másolva!
Gyorsabban olvad a tengerjég az Északi-sarkvidéken az olvadékvízből kialakuló tócsák, tavak miatt. Vastag, többéves jeget már hiába is keresnek a sarkon.
Vágólapra másolva!

Ahol összegyűlt az olvadékvíz, több napfény és ezáltal több meleg hatol a jégbe az Északi-sarkvidék jégtábláin a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) szerint. Az intézet kutatói olyan merülőrobottal végeztek méréseket, amely a jégtakaró fényáteresztő képességét vizsgálta. Felfedezéseiket a szakértők a Geophysical Research Letters című szaklapban mutatták be.

Az elmúlt évtizedekben a jégtakaró nemcsak zsugorodott, hanem vékonyabb is lett. "Vastag, többéves jeget már hiába is keresünk. Ehelyett a jégtakaró több mint ötven százaléka vékony, egyéves jégből áll, amelyet meglehetősen nagy felületen borít az olvadékvíz" - mondta Marcel Nicolaus, az AWI szakértője.

A kutatócsoport 2011 nyarán vizsgálta meg, milyen hatással vannak az olvadékvízből álló tócsák a jégtakaróra. A kamerával és fényérzékelővel ellátott robot összesen hatezer helyen mérte a fényviszonyokat a jég alatt.

"A sok olvadéktócsával borított fiatal, vékony jég nemcsak háromszor annyi fényt nyel el, mint a régebbi jég: emellett a napsugárzás kétszeresét veszi fel. Ez azt jelenti tehát, hogy a vékony jég kevesebb fényt ver vissza és ezáltal több hőt vesz fel, emiatt gyorsabban olvad" - mondta Nicolaus.