Tavaszi meleg volt a Tiszántúlon

Vágólapra másolva!
Olyan enyhe volt az idő délen és keleten, mintha március lett volna: szinte megdőlt a melegrekord. A januári tavaszt a déli szél okozta, de hétfő estétől ismét egyre hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé.
Vágólapra másolva!

Kellemes tavaszi idő volt hétfő délután Magyarország déli és keleti részén. Ezzel szemben maradt a tél északnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben. A felmelegedésre jellemző, hogy szinte mindenütt enyhébb volt az idő 10 Celsius-foknál enyhébb az idő a Barcs-Kalocsa-Balmazújváros-Fehérgyarmat vonaltól délre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) információi szerint.

Ráadásul nem egy helyen elérte a +14, +15 fokot is a hőmérséklet a Tiszántúl keleti, napsütötte részein. Ez a hőmérséklet alig másfél fokkal marad el január 21. melegrekordjától: 1993-ban ezen a napon 16,5 fok volt Szentgotthárd-Farkasfán. Most a legmagasabb hőmérsékletet, +15,1 fokot a körösszakáli meteorológiai mérőautomata rögzítette az OMSZ-hez 15 óráig beérkezett adatok szerint. Békéscsabán, Debrecenben, Pécsen és Szegeden egyaránt 12 fokot mértek 15 órakor.

Forrás: OMSZ
A sárgás szín mutatja, mennyire volt meleg keleten OMSZ

Északnyugaton is enyhült valamelyest az idő, olvadni kezdett a hóréteg, azonban a hó felszíne továbbra is hűti a levegőt. Több helyen erősen párás, ködös az idő hétfő délután, és mindössze +1, +2 fokot mutatnak a hőmérők.

A januári tavaszt a déli szél okozta. A felmelegedésre jellemző, hogy Szegeden vasárnap kora este még mindössze +5 fokot mértek, hétfőn reggel 7 órakor már +9 fokot mutatott a hőmérő, a hőmérséklet pedig egészen kora délutánig emelkedett. Estétől viszont ismét egyre hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé.

Kedd délután már a Dunántúlon 0 fok körül, vagy kevéssel ez alatt alakul a délutáni hőmérséklet. Emellett az ország keleti részein is jelentősen hűvösebb lesz, azzal együtt, hogy kora délután még lehet 6, +7 fok. A lehűléssel együtt érkezik az eső, amely keddre virradóan az Alpokalján és a Kisalföldön fordul át havazásba.

Forrás: OMSZ
Kedden a Dunántúlról érkezik a hideg az előrejelzési térkép szerint OMSZ