Vágólapra másolva!
Az Andok gleccserei 30-50 százalékkal zsugorodtak az 1970-es évek óta a klímaváltozás hatására. Egy részük akár teljesen eltűnhet a következő években - derült ki a dél-amerikai hegység jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Az Andok gleccserei több tízmillió dél-amerikai számára létfontosságú ivóvízforrások is, viszont gyorsabb ütemben olvadnak, mint bármikor az utóbbi több mint 300 évben. Az Andokban található gleccserek nagyjából felének az adatait vonták elemzés alá ecuadori, francia, kolumbiai, svájci és perui kutatók.

A jégveszteség oka, hogy az átlaghőmérséklet 0,7 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt hetven évben. A felmelegedésnek tudható be, hogy mára teljesen eltűnt a 18 ezer éves, 5300 méteres magasságban képződött Chacaltaya gleccser, amely egykor népszerű síparadicsom volt.

"A trópusi Andok gleccserei soha nem látott mértékben húzódtak vissza az utóbbi három évtizedben" - mondta a grenoble-i Gleccsertani és Környezeti Geofizikai Laboratórium munkatársaként dolgozó Antoine Rabatel, a tanulmány vezető szerzője. Az elemzés a Cryosphere című folyóiratban jelent meg.

A további melegedés teljesen eltörölheti a föld színéről az alacsonyabban fekvő kisebb jégárakat - figyelmeztettek a szakemberek. E kisebb gleccserek a helyi közösségek ivóvízellátását biztosítják. "Ez hatalmas aggodalomra ad okot, mivel a helyi népesség jelentős hányada az Andoktól nyugatra fekvő száraz területeken él" - hangsúlyozta Rabatel.