Jönnek a kemény fagyok

Vágólapra másolva!
Megszűnik a hófúvás és az ónos eső, cserébe pénteken már nappal sem lesz melegebb nulla foknál. Maximum 7 centiméter friss hóra kell számítani szerda éjfélig.
Vágólapra másolva!

Szerdán is túlnyomóan borult lesz az idő. Eleinte még sokfelé lesz havazás, hószállingózás, amely egyre inkább az ország északi, északkeleti részére helyeződik át. Éjfélig összesen maximum 5, 7 centiméter friss hó valószínű. (Csapadéktérképünket itt találja.) Hófúvásra, ónos esőre nem kell számítani, riasztást vagy figyelmeztető előrejelzést nem adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Helyenként megélénkül még a nyugati szél a keleti országrészben, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A hőmérséklet kora délután -3 és +3, késő este -4, +1 Celsius-fok között valószínű.

Az időjárást egy fokozatosan északkelet felé helyeződő mediterrán ciklon alakítja. Nedves, egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Emiatt a hidegfrontokkal együtt járó tüneteket tapasztalhatják az időjárás-érzékenyek.

Gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak is lehetnek légköri okai. A megszokottnál hosszabb reakcióidő növeli a balesetveszélyt az utakon.

Csütörtökön többnyire erősen felhős, párás, néhol ködös idő lesz. A felhőzet csak helyenként, főleg északkeleten szakadozik fel. Délen havazás, havas eső, eső egyaránt előfordulhat, északon legfeljebb néhol lehet hószállingózás. Többfelé megerősödik az északkeleti szél.

Egyre hidegebb lesz a héten: emiatt hajnalban már -1, -6 fokig hűl a levegő, majd napközben -1, +3 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Péntekre virradó éjszaka -13 fok lesz a leghidegebb vidékeken, és másutt sem valószínű -7 foknál melegebb. Részletes hőmérsékleti előrejelzést ezen a térképen talál.