Eső, hó és hófúvás lesz péntekig

Vágólapra másolva!
Szürke, ködös az idő. Délnyugaton kezd esni az eső, majd havazni kezd. Kettős fronthatás van. A csapadékot ismét egy mediterrán ciklon hozza, amely a Kárpát-medencétől délre vonul el.
Vágólapra másolva!

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég csütörtökön. Főleg délen, délkeleten lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Néhol csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd, helyenként tartósan párás marad a levegő. Többfelé várható hószállingózás, havazás, leginkább a Győr-Székesfehérvár-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonaltól délre. Délelőtt tíz órakor a Nyírségben havazott. (Csapadékelőrejelző térképünket itt találja.)

Bizonytalan előrejelezni a Kárpát-medencétől délre elvonuló mediterrán ciklon miatt, hogy pontosan mennyi hó lesz - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Valószínűleg nem hull 2-4 centiméternél több friss hó péntek éjfélig. Ennél nagyobb mennyiség elsősorban a délnyugati határvidéken lehet, ott esetleg 10, 15 centiméter körüli vagy ezt meghaladó friss hóréteg sem zárható ki. A ciklon mozgása nagyban befolyásolja, hol mennyi csapadék lesz, így néhol lényeges eltérés lehet a becsült és a valóságban bekövetkezett hómennyiség között az OMSZ szerint.

Forrás: OMSZ
Péntek dél körül lesz legerősebb a szél (lila szín) az ECMWF modellelőrejelzés szerint OMSZ

Csütörtök délután többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, sőt éjszakától néhol viharossá fokozódik nyugaton és északkeleten. A legerősebb széllökések elérik a 60-65 kilométer/órás sebességet. A szél hófúvást okozhat attól függően, mennyire tapad a hó. Magasabb hótorlaszokat elsősorban Vas és Zala megyében, továbbá Veszprém megye nyugati felén emelhet.

Hóátfúvás legkevésbé Pest, Nógrád megyében és Bács-Kiskun megye északi felén valószínű. A hófúvás miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Baranya és Somogy megyére.

Délelőtt ónos szitálás vagy ködszitálás lehet többfelé, Vas megyében több helyen is ónos szitálás lassítja a forgalmat. A nap második felében ónos vagy fagyott eső is lehet, főként a déli és a keleti országrészben. A hőmérséklet kora délután -1, +4, késő este +1, -5 Celsius-fok között alakul. Péntek hajnalra -10, -2 fokig hűl a levegő. (Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.)

Kettős fronthatás nyomasztja az időjárás-érzékenyeket

A csapadékot ismét egy mediterrán ciklon hozza, amely a Kárpát-medencétől délre vonul el. Ennek előoldalán eleinte enyhébb levegő áramlik Magyarország fölé, majd estétől északnyugat felől egyre hidegebb légtömeg alakítja az ország időjárását.

Nehéz időszak vár a frontérzékenyekre, hiszen mind a hideg-, mind a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Emiatt fejfájás, migrén, fáradékonyság, ingerlékenység léphet fel, ingadozhat a vérnyomás. Gyakoribbak lehetnek az 0zületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam.

Fokozódhatnak a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők panaszai is. A balesetveszélyt növeli a megszokottnál hosszabb reakcióidő.