Narancs riasztás a hófúvások miatt

Vágólapra másolva!
Magas hótorlaszokat emelhet a szél a Dunántúlon, az OMSZ több térségre emiatt narancs riasztást adott ki. Több megyében a hóátfúvások miatt járhatatlanok az utak, a közútkezelő munkagépei nehezen haladnak, mert az erős szél visszafújja a havat.
Vágólapra másolva!

Hófúvás miatt több dunántúli térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki pénteken délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye több térségében továbbra is számítani kell hófúvásra, a szél magas hótorlaszokat emelhet. Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben, ott gyenge hófúvás várható.

Hófúvást okozhat a tovább erősödő, majd éjszakától nyugaton és északkeleten néhol viharossá fokozódó szél. Magasabb hótorlaszokat is emelhet a szél Vas és Zala megyében, valamint Veszprém megye nyugati felén. Hóátfúvás legkevésbé Pest és Nógrád megyében, valamint Bács-Kiskun megye északi felén valószínű - közölte az OMSZ.

Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között. A hóátfúvások miatt nehezen járható a 76-os és a 75-ös út több szakasza is. Mindeközben sikerült kiszabadítani a hó által elzárt Csöngetmajort. Vas megyében kilenc út járhatatlan a hóátfúvások miatt.

Zalában péntek délután már nem volt megközelíthetetlen település vagy járhatatlan út, de a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítania a megyében. Vas megyében lezárták a Karakó és Jánosháza közötti, a Celldömölk és Kemeneskápolna közötti, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti, a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti, a Kemenessömjén és Vönöck közötti, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó közötti, a Nemeskocs és Celldömölk közötti, a büki elágazás és Csepreg közötti, valamint a Köcsk és Celldömölk közötti alsórendű utat.

Ilyen lesz az idő a hétvégén

Szombaton több-kevesebb napsütés várható a változó felhőzet mellett az ország nagy részén. Délen, délkeleten lesz tartósabban borult az ég, néhol hószállingózás is lehet. Többnyire mérsékelt marad az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke délkeleten -3, -8, északon, északnyugaton -8, -13 Celsius-fok között valószínű. Napközben nem lesz melegebb 0, -6 foknál.

Vasárnap keleten, délkeleten többnyire erősen, másutt változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke nyugaton és északon -9, -14 fok között, helyenként -14 fok alatt, másutt -3, -8 fok között várható. Nappal 0, -5 fokig melegszik a levegő.

Hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak, előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Tucatnyi útszakasz csak félpályán járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvás miatt. A Hernádnémeti és Tiszalúc, valamint a Köröm-Tiszalúc-Szerencs közötti összekötő út, az Egerlövő-Borsodivánka, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Mezőcsát-Hejőkürt közötti szakasz, valamint a tiszatarjáni bekötőút is csak félpályán járható. Emellett szintén csak egy sávban lehet közlekedni Oszlár-Tiszapalkonya, Szerencs-Mezőzombor, Hejőpapi-Hejőbába, Mezőkövesd-Bogács, Mezőkövesd-Szentistván és Mezőkövesd-Szomolya között.

Pénteken többfelé várható hószállingózás, havazás, leginkább a Győr-Székesfehérvár-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonaltól délre. Az ország túlnyomó részén péntek éjfélig várhatóan nem hull 2-4 centiméternyinél több friss hó. A délnyugati határvidéken lehet ennél több csapadék, ott 10-15 centiméteres friss hóréteg sem zárható ki.