Pár óra napsütés az újabb front előtt

2013.02.01. 9:01

Egyre több helyen kell esőre, záporra számítani délutántól, de még marad a kellemes meleg. Ismét melegfront éri el az országot az éjszakai hidegfront után, ezért folytatódik a változékony idő.

Pénteken napközben újra megnövekszik, a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet nyugat felől. Hosszabb ideig keleten, északkeleten marad napos az idő. Délutántól egyre több helyen esőre, záporra lehet számítani, előbb a Dunántúlon, estefelé másutt is.

Időnként erős lökések kísérik a nyugatias szelet, főként a Duna vonalától keletre, illetve a főváros környékén, de veszélyes időjárási jelenségekre nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 Celsius-fok között valószínű, késő este 2 és 7 fok közé hűl a levegő.

Többször váltja egymást hideg- és melegfronti hatás a következő 24-36 óra alatt. Emiatt mindkét frontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, fáradékonyság, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Csökkenhet a koncentrálóképesség az utakon, és a munkában egyaránt.

Izlandi ciklon hozza a meleget

Európa nagy részének időjárását nagy kiterjedásű ciklon határozza meg, két középpontja a Skandináv-félsziget és Izlandtól délnyugatra van. Emiatt Nyugat- és Közép-Európa felett jellemzően felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, északon havazás.

A csúcshőmérséklet a London-Berlin-Budapest-Belgrád-Rodosz vonaltól nyugatra 10 fok felett alakul, sőt a Pireneusok környékén és Spanyolország déli tájain a 20 fokot is eléri. A ciklon áramlási rendszerében továbbra is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik péntek estig a Kárpát-medence fölé.