Vágólapra másolva!
A bevándorlókkal együtt érkezett házimacskák visszaszorításával lehet csak megmenteni azokat az őshonos állatfajokat, amelyeket mára a kihalás fenyeget Új-Zélandon. A különleges élővilággal rendelkező szigeteken ez jelenthetné az igazi természetvédelmet.
Vágólapra másolva!

Az "édes kis szőrgombócok valóságos gyilkológéppé válnak", amint kilépnek a házból - foglalta össze véleményét Gareth Morgan közgazdász, aki a beszédes nevű CatsToGo ("A macskáknak menniük kell") weboldalon indított mozgalmat. Célja, hogy Új-Zélandot tegyék macskamentes övezetté.

A macskátlanítás nem csupán természetvédelmi okból megfontolandó, hanem közgazdasági előnyökkel a szolgálhat - írja Morgan. Új-Zélandról az a kép alakult ki, hogy érintetlen vidékekkel büszkélkedő ország, a zöld turizmus egyik célállomása. Ez korántsem fedi a valóságot - véli a közgazdász - legalábbis a négylábú kártevők visszaszorítása nélkül.

A fiatal kivik könnyű prédái a macskáknak. Ezen az oldalon megnézheti a különleges új-zélandi madárfajokat, és bele is hallgathat énekükbe Wikimedia Commons

Morgan többlépcsős megoldást javasol, amelynek a legtöbbeket felháborító pontja a macskák kötelező eutanáziája. További ötlete a teljes körű szobafogság, a hatósági regisztráció, a nyakörvön viselt csengettyű, illetve az, hogy macskája elpusztulása után senki ne fogadhasson be új macskát.

Az európai bevándorlók megjelenése előtt a szigeteken különleges irányba fejlődött az élővilág. Ragadozók híján számos madárfaj röpképtelenné vált, és a földön fészkelt. Az elmúlt századokban a macskák kilenc őshonos madárfaj kipusztulásáért tehetők felelőssé, valamint napjainkban is harminchárom további madárfaj létét fenyegetik.

A 4,1 millió lakosú Új-Zélandon 1,4 millió macska él, ez világviszonylatban is kiemelkedően magas arány. A weboldalon közzétett számláló február 5-i állása szerint a szavazók 80 százaléka elutasítja a macskamentesítést, dacára annak, hogy kedvenceik fejenként évente 65 madarat és más zsákmányt ejtenek el. Egyetlen házimacska egy hét alatt 102 denevért ölt meg - és nem az éhség miatt, hanem pusztán ösztöneit követve. Másutt is probléma a macskák falánksága: az Egyesült Államokban évente 1,4-3,7 milliárd madarat és 6,9-20,7 milliárd emlőst ölnek meg, többet, mint amennyi gázolás vagy mérgezés miatt elpusztul.

Azt azonban kénytelen elismerni Morgan, hogy a macskamentesítés kockázatot is rejt: nevezetesen a rágcsálók, például a patkányok elszaporodását, ami a védendő madárfajok szempontjából éppoly veszélyes. Ezért Morgan szerint a macskák mellett a rágcsálóktól is meg kell szabadulni.