Késő estig esik egy ciklon miatt

Vágólapra másolva!
Pár órára kisüt a nap a Dunántúlon, keleten marad az eső, a havas eső és a hegyekben a havazás. Európa nagy részének időjárását egy hatalmas méretű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja, ennek köszönhető a sok csapadék.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég keleten és északkeleten, azonban a Dunántúlon több órás napsütés várható. Az intenzív eső, havas eső és hó fokozatosan északkelet felé terjed a középső országrészről, és egyre inkább a hó lesz a jellemző.

Síkvidéken inkább csak lepelnyi nedves, latyakos hó kialakulására lehet számítani. Azonban a hegyekben, körülbelül 300 méter felett vastag, tapadó havas réteg képződhet, amelynek vastagsága a 10-20 centimétert is elérheti. Péntek estig 20 milliméter körüli csapadék hullhat a Duna-Tisza köze északi felén és az Északi-középhegység térségében - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Részletes csapadéktérképünket itt találja.

A hőmérséklet kora délután 0 és +5 Celsius-fok között valószínű, Szeged környékén lesz a legmelegebb. Késő este -3, +2 fokra hűl a levegő. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél; a Dunántúlon északi, északnyugati irányból, keleten a déli, délnyugati irányból fúj a nap folyamán.

Egy ciklon miatt esik ennyi eső

Európa nagy részének időjárását egy hatalmas méretű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja, emiatt többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, havas eső, havazás. A Kárpát-medence fölül fokozatosan kelet felé helyeződik a ciklon. Hátoldalán eleinte nedves, majd kissé szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek az ország fölé.

Csütörtökön is marad a hidegfronti hatás, amely fejfájást, ingerlékenységet, vérnyomás-ingadozást idézhet elő az időjárás-érzékenyeknél. Ilyenkor türelmetlenebbek lehetünk a szokásosnál. Erősödhetnek a reumatikus panaszok, a görcsökkel járó betegségek esetén fokozódhat a görcshajlam. Nőhet a reakcióidő.