Vágólapra másolva!
Lenyomta az árakat a szél-, a nap- és a biomassza-energia a német áramtőzsdén, ahol a nagybani fogyasztók vásárolnak. Az árcsökkenés viszont nem feltétlenül jelenik meg a fogyasztók számláin.
Vágólapra másolva!

A villanyáram nagybani ára utoljára nyolc éve volt ilyen alacsony Németországban. A gondot az okozza, hogy megújulós erőművek gyors elterjedése miatt lement az áram ára az energiatőzsdén, csökkentve a szolgáltatók bevételeit, viszont a hagyományos hőerőművekhez szükséges szén és gáz drága maradt.

A német kormányok hosszú évek óta jelentős támogatást biztosítanak a megújuló energiatermelés elterjedéséhez. Ennek köszönhetően 2008 és 2012 között megkétszereződött a szél-, a nap-, a biomassza- és a kisméretű vízerőművek kapacitása. A megújuló források beépített kapacitása már 80 GW-ra rúg, vagyis elméletileg fedezné a 82 GW-os összfogyasztást Németországban - tudósít a Reuters.

Azonban a megújulós erőművek rendszerint a beépített kapacitásuk legtöbb egyharmadát tudják a gyakorlatban megtermelni, így átlagosan a német átlagfogyasztás 25 százalékát fedezik szélből, napból, biomasszából és vízből. A fogyasztók számlája viszont nem csökkent, mert az áram fogyasztói árába beépülnek az állami támogatások.

"Ha nem történik valamilyen gyökeres változás, akkor a német áramelosztó hálózat csődbe megy" - idéz a Macquarie pénzügyi elemzőcég januári összegzéséből a Reuters. Az áramtőzsde szereplői egyre rövidebb időtávokra kötnek üzleteket, mert így reagálnak a változásokra és a bizonytalan jövőre - mondta Steffen Koehler, az European Energy Exchange (EEX) energiatőzsde üzemeltetési igazgatója a Reutersnek. (A magyarországi megújuló energiatermelés helyeztéről szóló legutóbbi összefoglalónkat itt olvashatja.)