Áradnak a folyók a háromnapos eső után

Vágólapra másolva!
Árad az Ipoly és a Sajó a meleg idő és az eső miatt. Még nem olvad a Duna és a Dráva vízgyűjtőjén. A csapadékos idő szerdáig tart, csütörtöktől lesz több napsütés.
Vágólapra másolva!

A Tarna és a Takta áradt meg az leginkább az utóbbi három nap csapadéka és az olvadást hozó meleg miatt. Nem volt viszont számottevő csapadék sem a Duna felső vízgyűjtőjén, sem a Dráván, és ott a hó sem kezdett el olvadni - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az [origo]-nak. A Tarnán másodfokú árvízvédelmi készültség van. A Tarna miatt árad a Zagyva, ahol várhatóan nem kell elrendelni a másodfokú készültséget az első szintű után.

A Sajó mentén kevesebb hó hullt az elmúlt napokban az előrejelzett mennyiségnél, de a vasárnapi eső miatt elolvadt a hó 500-600 méteres magasság miatt. A csapadék és az enyhe idő miatt huszonnégy óra alatt közel két métert emelkedett a Sajó Sajópüspökinél. Az áradás miatt hétfő reggel másodfokú védelmi készültséget rendeltek el.

A Sajó tovább árad az OVF előrejelzése szerint. Sajópüspökinél kedden tetőzik a folyó, a vízszint valószínűleg megközelíti a 300 centimétert. Lentebb, Sajószentpéternél valószínűleg a másodfokú, Felsőzsolcánál pedig az elsőfokú szint felett tetőzik a folyó.

Forrás: Hydroinfo
A legtöbb eső Szlovéniában éri el a felszínt február végéig Forrás: Hydroinfo

Az Ipoly vízgyűjtőjén összesen 42 milliméter csapadék hullt az elmúlt három napban, kezdetben hó hullt, majd szombat déltől eső esett. Emiatt jelentős árhullám indult el az Ipoly valamennyi mellékfolyóján, patakján. A folyó nyolc ház udvarát öntötte el a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a házak bejáratát homokzsákokkal védik (erről szóló hírünket itt olvashatja). A Hernádon kevesebb csapadék és főleg hó hullt az előrejelzetthez képest, ezért a folyón csak kisebb áradásra számítanak az OVF szakemberei.

Péntektől több mediterrán légáramlat hozott csapadékot a Kárpát-medencébe, amely kezdetben 5-15 centiméteres friss havat okozott. Ahogy a hőmérséklet emelkedett, az ország túlnyomó részén esőbe váltott a csapadék, és elolvadt a friss és a régebbi hó is.

Csütörtökig még többfelé várható eső, zápor az Országos Meteorológiai Szolgálat heti előrejelzése szerint. Átlagosan legalább napi 5 milliméter csapadék az ország felén lehet. A felhőzet szerdán kezd felszakadozni, több órás napsütésre és szárazabb időre csütörtöktől lehet számítani.