Vágólapra másolva!
A hegyekben havat hoz a hidegfront, kisebb hózápor is lehet. A legtöbbet vasárnap süt majd a nap. A többszöri frontátvonulás miatt fejfájós-migrénes napok várnak az időjárás-érzékenyekre.
Vágólapra másolva!

Több hullámban érkező hideg levegő alakítja az egész Kárpát-medence időjárását. Időnként megnövekszik majd a felhőzet. A sok napsütés ellenére is csökken a nappali felmelegedés, és éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet: különösen hideg lesz a szlovákiai hegyekben. Magyarországon többnyire napos, száraz kirándulóidő ígérkezik, de érdemes lesz kertészkedni is.

Részletes előrejelzésünk

Pénteken északkeleten megnövekszik a felhőzet, ott estefelé helyenként eső, a magasabban fekvő területeken havas eső is előfordulhat. Az ország nagyobb részén napközben felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakok is lehetnek. Egyre többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 Celsius-fok között alakul. (Nézze meg a részleteket a hőmérsékleti térképen!)

Szombaton keleten többször, másutt időnként erősen megnövekszik a felhőzet, nyugaton több, keleten kevesebb napsütés várható. Keleten néhol jelentéktelen zápor, hózápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 9 fok között alakul.

Vasárnap időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, emellett sok napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Többfelé erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

Ilyen hideg és meleg is volt már ezeken a napokon
Március 1.Országos-27,0 fok, Lenti 196319,8 fok, Szeged, belterület 1934
Budapest-14,5 fok, Pestszentlőrinc 1963

16,7 fok, II. kerület, belterület 1959

Március 2.Országos-25,2 fok, Pápa-Kisacsád 196320,5 fok, Nagykanizsa 2008
Budapest-15,1 fok, felső I. kerület 188616,6 fok, II. kerület, belterület 1927
Március 3.Országos-22,0 fok, Miskolc 192922,8 fok, Túrkeve 1918
Budapest-14,0 fok, Pestszentlőrinc 196318,5 fok, II. kerület, belterület 1997


Rontja a reflexeket a front

Észak felől több hidegfront is eléri az országot, emiatt tartósan hidegfronti hatás terheli a szervezetet. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet (erre érdemes külön odafigyelniük az autósoknak).

Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége erősödik hidegfront érkezésekor, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A hangulatváltozások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhat az ember. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Ilyen volt az időjárás a héten

Borongós, többfelé esős idő volt az előző hétvégén szombaton, a magasabban fekvő helyeken, illetve a Dunántúlon havazott is. A Tiszántúlon azonban már ekkor többfelé 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Vasárnap is folytatódott a borult időjárás, többfelé ismét jelentős mennyiségű eső hullt. A sok felhő és a csapadék ellenére a hőmérséklet csúcsértéke elérte a 7, 12 fokot (ez alól a Nyugat-Dunántúl volt a kivétel, ahol csak 2, 6 fokot mértek).

Hétfőn a Tiszántúlon már három-hét órát sütött a nap, másutt borult volt az ég, és főleg a Dél-Dunántúlon jelentős mennyiségű eső esett. Továbbra is nagy volt a hőmérséklet-különbség a nyugati és a keleti tájak között, előbbi helyeken 3, 4, utóbbi részeken 15, 16 fokot mértek.