Vágólapra másolva!
Egymás után érkeznek a hidegfrontok a hétvégén. Sok esőre nem kell számítani, de kitisztul a levegő. Vasárnap már kevésbé lesz hűvös, de 15 Celsius-fokos meleg legközelebb szerdán lesz.
Vágólapra másolva!

Péntek délután mindenütt megszűnik a köd, ezután már veszélyes időjárási jelenség nem várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Észak felől több hidegfront is eléri hétfőig a Kárpát-medencét, így a sok napsütés ellenére is hűvösebb lesz nappal. A front miatt pénteken elszórtan eső és havas eső eshet, főként keleten. Itt találja részletes csapadéktérképünket.

Szombaton keleten még többször, másutt csak időnként növekszik meg a felhőzet, ott néhol még előfordulhat jelentéktelen zápor, esetleg hózápor Egyre több napsütés várható, és jelentősen kitisztul a levegő. Többfelé megerősödik az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 9 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap már az ország nagy részén száraz idő várható, sok napsütéssel, fátyolfelhőkkel, és csapadék nélkül. Gyakran megélénkül a nyugati, északnyugati szél, helyenként meg is erősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 11 fok között alakul délután.

Hétfőn is marad a derült, napos, száraz idő. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 10 fok között alakul.

Álmosítanak a hidegfrontok

A több front miatt tartósan fejfájás, migrén és álmosság jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége csökken ilyen időjárási helyzetekben. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt érdemes fokozottan figyelniük az autósoknak.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A hangulatváltozások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhat az ember. Több lehet a felső légúti hurutos megbetegedés, asztmatikus rohamokra is számítani lehet.