Fagyos idő lesz a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Legalább 10 fokkal hűl le a levegő az idő március 15-ére, de most úgy néz ki, nem mossa el az eső az ünnepet. Hűvös és esős lesz a jövő hét elején az Észak-Európából áramló hideg levegő miatt.
Vágólapra másolva!

Jelentősen hidegebb lesz hétfőtől, és marad a hűvös idő a március tizenötödikei ünnepi hétvégén is. "Eléggé markáns lehűlés van kilátásban" – mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak. Március nyolcadikán még 11 és 17 Celsius-fok közé melegszik a levegő kora délutánra. Egy héttel később, március tizenhárom-tizenötödikén viszont mindössze 5 fok lesz a csúcshőmérséklet.

"Sok csapadékra nem kell számítani, inkább a hűvösség lesz a szembetűnő" – mondta a hosszú hétvége várható időjárásáról Pátkai Zsolt. A lehűlésre jellemző, hogy jövő kedden már hajnali fagyra, -2 fokra kell számítani a leghidegebb vidékeken, Eger és Miskolc környékén. A hőmérséklet több fokkal még alacsonyabbnak tűnik a megerősödő északi, északkeleti szél miatt.

Csütörtöktől jövő keddig többfelé fog esni az eső, és záporok is lehetnek. Jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 milliméter az ország területének 40 százalékán lehet az OMSZ napijelentése szerint. (Itt találja meg részletes, a következő hét napra szóló előrejelzéseinket.)

A lehűlést az okozza, hogy Észak-Európa fölött nagy területen hideg a levegő. Ezek a légtömegek eddig nem érték el a Kárpát-medencét, mert egy hátságként viselkedő magasnyomás, egy anticiklon állt az útjában. Most viszont egy nyugat-európai ciklon légáramlási rendszerébe kerül Magyarország, emiatt indul meg a hideg levegő az ország fölé.