Seprőgép kell a legnagyobb naperőműhöz

Szinte 260 ezer tükör vakít a sivatagban. Megnyílt a világ legtöbb áramot termelő naperőműve, mert az olajdollárokból bőven jut erre is. A tükröket célgépekkel tisztítják meg a sivatag porától, egyébként nagyon lecsökkenne a rendszer teljesítménye.

A világ legnagyobb teljesítményű naperőműve nyílt meg az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dzabi közelében. A 100 megawattos erőmű akkora területet foglal el, mint 285 focipálya, és körülbelül 20 ezer háztartást lát el árammal. Az erőmű akkor termeli a legtöbb áramot, amikor a legnagyobb szükség van rá: forró nyári napokon. 

Így fest a világ legnagyobb teljesítményű naperőműve, a Shams 1Forrás: MTI/EPA/WAM

A napfényt 258 ezer tükör koncentrálja egy pontba, az így termelődő hő pedig egy speciális folyadékot forrósít fel. Ennek segítségével gőzt fejlesztenek, ami aztán meghajtja az áramot termelő turbinákat. A tükröket célgépekkel tisztítják meg a sivatag porától, mert különben meredeken lecsökkenne a rendszer teljesítménye.

A Shams 1 erőmű (neve Napot jelent arabul) jelenleg a legnagyobb ilyen létesítmény a Közel-Keleten, ahol eddig az olaj- és földgázbőség miatt háttérbe szorultak a megújuló energiaforrások. A régióban a gyors fejlődés miatt egyre nő az áramigény, de egyúttal csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást - mondta Szultán Ahmed al-Dzsaber, az ország Masdar energiaipari kutató- és fejlesztő cégének vezérigazgatója. A beruházás 600 millió dollárba került, részt vett benne a francia Total és a spanyol Abengoa energiacég is.

Az Emirátusok leggazdagabb tagállamában az a cél, hogy 2020-ban a megtermelt áram legalább 7 százaléka származzon megújuló forrásból. A napenergia eddig nem igazán volt vonzó befektetés az Öböl mentén, annak ellenére, hogy a sivatagban nincs különösebb környezetvédelmi akadálya a beruházásnak, és napsütésből igazán van elég.

Muszáj rendszeresen takarítani a több százezer tükrötForrás: MTI/EPA/WAM

Ennek oka az volt, hogy az olajban gazdag országokban olcsók a hagyományos energiahordozók a bőkezű állami támogatás miatt. A Shams 1 száz megawattjához képest összesen több ezer megawatt kapacitású napelem és naperőmű működik a kedvezőtlenebb földrajzi fekvésű Spanyolországban és Németországban.

A szomszédos Szaúd-Arábiában dollármilliárdos napenergia-fejlesztést terveznek, a technológiai ismereteket az észak-afrikai naperőmű-hálózatot tervező heidelbergi Desertec Stiftung adja.

A királyság 2032-ig 109 milliárd dollár beruházással összesen 25 ezer megawatt kapacitású napkollektoros (hőenergiából elektromos energiát termelő) és 16 ezer megawatt kapacitású napelemes (közvetlenül elektromos áramot termelő) erőművet tervez építeni. Mindez húsz év múlva fedezni fogja az ország elektromos energiaszükségletének egyharmadát. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett az a cél, hogy a rengeteg áramot fogyasztó tengervíz-sótalanító üzemeket napenergiából lehessen ellátni.