100 kilométeres széllel jön a ciklon

Vágólapra másolva!
Lefagyásokat okozhat az utakon a péntekre érkező lehűlés, ezért is lesz veszélyes a közlekedés az ország északkeleti részén egy újabb ciklon miatt. Sok esőre és kevés hóra kell számítani, a legerősebb széllökések a Balaton környékén lesznek péntek hajnalban és reggel.
Vágólapra másolva!

Sok esővel, havas esővel és viharos széllel érinti Magyarországot egy újabb ciklon csütörtökön és pénteken. Most viszont az ország északkeleti csücskében okozhat fennakadásokat az időjárás, nem kell a március közepi súlyos hóviharhoz hasonlóra számítani - mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A ciklon Ukrajna, Románia és Moldova Köztársaság területén okoz komolyabb gondokat. Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést az OMSZ a viharos széllökések és a hófúvásveszély miatt.

Így erősödik viharossá, majd csendesül el a szél csütörtök estétől péntek estig. A legnagyobb szélsebességet a lila színek mutatják (ECMWF előrejelzési térképek) Forrás: [origo]

Több helyen viharos, 60-85 kilométer/órás lökésekkel fog fújni az északi, északnyugati szél a Dunántúlon, majd a középső megyékben, és péntekre virradó éjjel már északkeleten is. A legerősebb széllökések elérik a 80-95 kilométer/órás sebességet Borsod megye keleti részén, a Nyírségben és Hajdú-Bihar északi felén éjjel, péntek reggel és délelőtt.

Ugyanekkor az átlagszél is viszonylag erős lesz, 35-45 kilométer/órával fog fújni. A legerősebb széllökésekre a Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein kell számítani. "Péntek délutántól, estétől kezd el mérséklődni a légmozgás" - mondta Csonka Tamás. A szél magas hótorlaszokat hozhat létre főként a Zemplénben, a Bodrogközben és a Nyírségben, ezért a közútkezelő nem ajánlja az autósoknak, hogy pénteken útnak induljanak az ország északi részén; az OMSZ riasztási térképe itt nézhető meg.

Jégbordás utak és tapadó hó

Csütörtökön több helyen is 20 milliméter eső hullhat a Dunántúlon és a középső országrészben, majd nyugat felől csendesül az eső. Estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő. A hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan délkeleten marad 0 fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a levegő. Emiatt az eső ráfagyhat az utakra - figyelmeztet a meteorológus.

A csapadék havas esőbe, havazásba vált estétől, késő estétől a Dunántúl északkeleti részén, majd Budapest környékén és a középső megyékben. Ugyanez északkeleten késő éjszaka és hajnalban következik be. Nedves, tapadó hó is hullhat. Az előrejelzések még bizonytalanok arról, hogy mennyire marad meg a hó, de a legtöbb helyen hófoltok valószínűek a Duna vonalában és attól keletre. Itt nem valószínű 2 centiméternél több friss hó, amely napközben el is olvad. Hozzávetőlegesen a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre körülbelül 1-7 centiméter hó hullhat, a nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínű.