Riasztás a viharos szél miatt

Vágólapra másolva!
A Balatonnál 80 km/h-s szél lehet. Este havazásba megy át az eső, a havat hordani fogja a szél. A heves légmozgás miatt pár fokkal még hűvösebbnek tűnik az idő.
Vágólapra másolva!

Riasztást adott ki a Dunántúl nagyobbik felére a viharos széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az első szintű (sárga) riasztás összesen ötvenhárom kistérségre érvényes a Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Sellye és Szentgotthárd határolta területen; az OMSZ térképét itt nézheti meg.

A legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát több helyen is a Dunántúlon, és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén, Pest és Bács-Kiskun megyében. Még erősebb, 80 kilométer/órás lökésekkel főként a Dunántúl középső térségében fog fújni a szél. A Balatonnál és a magasabban fekvő területeken előfordulhatnak ennél is hevesebb szélrohamok is. Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél.

Túlnyomóan borult lesz az ég, csak késő délután kezd nyugat felől vékonyodni, szakadozni a felhőzet. Egyre többfelé valószínű eső. A csapadék havas esővé és havazássá változik az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében.

Ezt követően rövidesen megszűnik a csapadék, és várhatóan csak lepel-két centiméter hó hullhat helyenként. A kevés havat ugyanakkor hordhatja a viharos szél. Több helyen is 20 milliméter csapadék eshet a Dunántúlon és a középső országrészben (itt találja részletes csapadéktérképünket). A hidegfront miatt lehűl az idő: a legmagasabb hőmérséklet csütörtökön általában 6, 10, északkeleten 11, 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Forrás: OMSZ
Viharos lesz a szél péntek délben szinte az egész országban, a kékeslila árnyalatok jelzik a legnagyobb szélsebességet az ECMWF előrejelzési térképén

Pénteken még erősebb lesz a szél az ország északkeleti csücskében. Borsodban és Szabolcs-Szatmárban a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát, és a friss hóból magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél. Az OMSZ narancssárga (második szintű) figyelmeztető előrejelzést adott ki erre a két megyére; a Magyar Közút azt tanácsolja, hogy aznap északon senki se induljon útnak.

Nagyon kellemetlen, de nem katasztrofális

Noha a heves légmozgás miatt pár fokkal hűvösebbnek érződik az idő annál, mint amit a hőmérő mutat, nem kell olyan extrém időjárásra számítani, mint március 14-15-én. Akkor 100 kilométer/óránál is erősebb széllökések fordultak elő a Balaton környékén, több mint tíz órán keresztül havazott, és több csapadék is esett, mint amennyi csütörtökön várható.

Az időjárás-érzékenyek erősödő hidegfronti hatásra készüljenek. A fejfájásnak, a migrénnek és a görcsöknek időjárási okaik is lehetnek. A felső légúti hurutos megbetegedések száma is megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére is.