Vágólapra másolva!
Legalább kilenc ember halt meg a szokatlanul erős jégeső és tornádó miatt a kínai Tungkuan városban. Az effajta viharok igen ritkák márciusban a Gyöngy-folyó torkolatánál.
Vágólapra másolva!

A 180 km/órás széllökések, a tojás nagyságú jégdarabok és az özönvízszerű eső miatt kilenc ember veszette életét és több mint 270-en sérültek meg a dél-kínai városban a Gyöngy-folyó torkolatánál. Több épület is összedőlt, köztük lakóépületek, üzemek és boltok. Több autót felborított az erős szél vagy tönkretett a jégeső.


A vihar mindössze egy órán át tombolt a városban, így is hatalmas pusztítást okozva. Volt olyan hely, ahol másodpercenként 49 méteres, azaz 176 kilométer/órás szélerősséget mértek. A kedd óta tartó viharok több dél-kínai tartományban is jelentős károkat okoztak. A hirtelen jött nagy erejű szél szerdán felborított egy folyami kompot, aminek következtében 11 ember meghalt, négy utast még keresnek - jelentették a Fucsien tartománybeli Nanping városból.

A meteorológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy az effajta viharok többnyire április és augusztus táján jelennek meg, márciusban igen ritkák. A rendkívüli időjárás elsősorban a déli országrészben még napokig fog tartani – jelezték előre a szakemberek.