Nem a jégkorszak jele az elhúzódó tél

Vágólapra másolva!
A megszokottnál hosszabban tartó tél nem a következő jégkorszak előhírnöke, bár jelenleg a Nap viszonylag gyengébb aktivitása figyelhető meg, ami elméletileg a Föld klímájának lehűléséhez is vezethetne.
Vágólapra másolva!

"Az aktuális hideg időjárás nem a Nap kisebb aktivitásának a következménye, hanem inkább egy kis kilengés" - mondta Werner Curdt német napkutató, a katlenburg-lindaui Max Planck Intézet munkatársa. Az északi félteke más régióiban, mint például Szibériában jelenleg melegebb van, mint ahogy ebben az évszakban megszokott.

"Alapvetően van összefüggés a Nap aktivitása és a Föld klímája között, ebben semmi kétség nincs. Ha a Nap aktív, sok a látható napfolt. Ezeknek a napfoltoknak a hiánya a gyenge vagy hiányzó aktivitás jele" - mondta a szakértő.

Jó példa erre a 17. század második felében tapasztalt úgynevezett kis jégkorszak. 1650 és 1700 között szinte egyáltalán nem voltak napfoltok, ezzel egyidejűleg pedig nagyon hideg volt a Földön. A pontos összefüggés egyelőre nem tisztázott, a jelenlegi elméletek vitatottak.

Curdt abból indul ki, hogy a nagyobb Nap-aktivitással jellemzett időkben a Földre több röntgen- és ultraibolya fény jut, ami csökkenti az atmoszféra áteresztő képességét. Ennek következtében van melegebb. Jelenleg viszonylag kisebb a Nap aktivitása ahhoz képest, hogy a tizenegy éves naptevékenység csúcspontja éppen 2013-ra esik. "Nem gondolom azonban, hogy ez a klímára is hatással van. Csak akkor hat ki rá, ha a csökkent aktivitás kitart évtizedekig" - hangsúlyozta a napkutató.

A naptevékenység ingadozása sokkal inkább regionális hatású, nem érződik az egész Földön az USA Nemzeti Kutatási Tanácsa, az NRC januári jelentése szerint. A naptevékenység leginkább a Csendes-óceán időjárásában mutatkozik meg a leghatározottabban, mert ott gyengék a felszíni befolyásoló tényezők, nem kell számolni például a domborzattal. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.