Hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe

Vágólapra másolva!
Keleten felhőszakadásra, helyenként 90 km/h-s szélrohamokra és jégre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Hétfő reggelre országszerte talaj menti fagyra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint vasárnap a Dunántúl nyugati részében havas eső, havazás, vizes, tapadó hó várható. Az ország középső és keleti részén kialakuló esőt számos helyen szintén hó vagy havas eső válthatja fel. Ugyanakkor a keleti országrészben előfordulhat felhőszakadás is, amit helyenként 90 km/órás sebességű szélroham és két centiméteres jég kísérhet.

Vasárnap északnyugat felől hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, előbb nyugaton, később, főként estétől másutt is fagypont közelébe vagy az alá csökken a hőmérséklet, emiatt hétfőre virradóan az ország túlnyomó részén fagyra vagy talaj menti fagyra kell számítani.

A Dunántúl északnyugati felében a délutáni órákig területi átlagban 20-30 milliméternyi csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 milliméter vagy annál kevesebb csapadék becsülhető. Az Északi-középhegység térségében is esni fog, itt 10-20 milliméter várható. Eleinte a Dunántúl nyugati, északnyugati térségében lesz havas eső, havazás, leginkább vizes, tapadó hó hullik majd. Később az esőt másutt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja fel. Az alacsonyabban fekvő részeken nem marad meg a hó, de kisebb körzetekben leplet képezhet.

Főként az ország keleti részében néhol felhőszakadásra is számítani kell. A nap folyamán az északnyugati megyék kivételével zivatarok alakulnak ki. Az Alföldön és az Északi-középhegység térségében ugyan kis valószínűséggel, de előfordulhat erős szélrohamokkal, két centiméternél nagyobb jéggel érkező heves zivatar is. Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon az északi, északnyugati, délkeleten pedig a déli szelet kísérhetik 60-65 km/óra körüli lökések.