Vágólapra másolva!
Eleinte felhős, esős idő lesz a hétvégén, majd felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Hétfőn már változóan felhős idő várható, az időjárás-érzékenyek addig is meleg-, majd rögtön hidegfronti hatásra számítsanak.
Vágólapra másolva!

Ismét sokfelé esni fog az eső szombaton. Vasárnap már nagy területen felszakadozik a felhőzet, és kevés napsütés is lehet, így érdemes szabadtéri programokat szervezni. Kirándulásra, kerti munkákra egyaránt alkalmasnak tűnik az idő.

Elvonuló ciklon alakítja a hétvégén az egész Kárpát-medence időjárását. Hatására szombaton a keleti tájakon várható még ismétlődő eső. Vasárnap a ciklon hátoldalán hidegebb, de szárazabb levegő érkezik, ezért már több helyen, hosszabb időre is kisüthet a nap, és legfeljebb jelentéktelen zápor lehet. A hőmérsékletben lényeges változás nem lesz, a csúcsérték többnyire 6, 12 fok között alakul, Délvidéken és Erdélyben valószínű a melegebb idő.

Újabb eső érkezik a belvíz borította földekre (a fotón szabolcsi táj) Forrás: MTI/Balázs Attila

Részletes előrejelzés

Pénteken a keleti országrészben is beborul az ég az érkező mediterrán ciklon miatt. Délnyugat felől ismét egyre többfelé várható ismétlődő eső. Időnként megélénkül a keleti, északkeleti szél. A hőmérséklet délután 7 és 12, késő este 5 és 9 fok Celsius-fok között alakul, keleten lesz a melegebb.

Szombaton túlnyomóan borult idő várható. Délután nyugaton szakadozik helyenként a felhőzet. Kezdetben többfelé, délután egyre kevesebb helyen, valószínű eső, zápor, főként keleten. Többfelé megerősödik az északi, északnyugati szél. Éjszaka 2, 7 fok közé csökken a hőmérséklet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 12 fok között alakul.

Vasárnap gyakran lesz felhős az ég, de napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan még kialakulhat kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 11 fok között alakul.

Hétfőn már nem lesz számottevő mennyiségű csapadék, változóan felhős lesz az ég. Helyenként még élénk, erős marad az északi, északkeleti szél keleten és északkeleten. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 11 fok között alakul.

Hideg- és melegrekordok
Április 5.Országos-10,0 fok, Dobogókő 192928,6 fok, Békéscsaba 1989
Budapest-4,2 fok, II. kerület, belterület 1929 25,9 fok, II. kerület, belterület 1946
Április 6.Országos8,6 fok, Kékestető 2003-28,7 fok, Mezőhegyes 1968
Budapest-3,2 fok, alsó I. kerület 189626,0 fok, Pestszentlőrinc 1968
Április 7.Országos-10,9 fok, Szécsény 200228,5 fok, Körösszakál 1986
Budapest-4,1 fok, XI. kerület, Örsöd 197826,1 fok, XII. kerület, Krisztinaváros 1986


Hűvösebb lesz a szokásosnál

Április első hétvégéjén 1 és +8 fok között alakul a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 12 fok között valószínű. Ezek az értékek ugyan elmaradnak az ilyenkor megszokottól, de hőmérsékleti rekord megdőlése nem várható.

Szombat reggelig meleg-, ezt követően hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Emiatt fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet, később ingerlékenység, türelmetlenség léphet fel. Nőhet a reakcióidő. Az ízületi panaszok, a fokozódó görcshajlam hátterében is légköri okok is meghúzódhatnak.

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén a Dunántúlon folytatódott a télies idő. Az időszak nagy részében többnyire erősen felhős volt az ég, csak keleten, délkeleten vékonyodott el, szakadozott fel rövid időre a felhőzet. Többfelé esett az eső, záporeső, vasárnap főként a Dunántúlon havas eső, havazás is kialakult. A Dunántúlon jelentős - helyenként 20-35 mm - mennyiségű csapadék is előfordult.

Hétfőn átmenetileg több helyen kisütött a nap, de kedden már ismét beborult az ég, és szerda reggelig újabb jelentős mennyiségű eső, nyugaton havas eső, havazás fordult elő. A hőmérséklet az ország nagy részén 6-8 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásostól. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 10 fok között alakult, de a Tiszántúlon szombaton 10, 16, vasárnap 14, 17 fokot is mértek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, +9 fok között alakult, de kedden hidegebb volt, akkor hajnalban +3, -5 fokot figyeltek meg.