Több az arzén a német sörökben

Vágólapra másolva!
Számos németországi gyártású sör több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült. A mérgező anyag koncentrációja esetenként meghaladja az egészségügyi határértéket a szűréshez használt kovaföld miatt.
Vágólapra másolva!

A sör arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot – mutatták ki a müncheni műszaki egyetem sörfőzéskutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi kutatóintézetében, ahol 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 németországi gyártású sör összetételét. Ehhez képest a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ivóvízre vonatkozó normái szerint.

Ugyanakkor külön a sörre vonatkozó határérték nincs, számos országban pedig az ivóvíz arzéntartalma jóval meghaladja a WHO által maximálisan engedélyezett szintet, és számos külföldi sörben is több arzén van, mint a német sörökben. Ráadásul a vizsgálat kezdete óta folyamatosan csökken a bevizsgált német sörök arzéntartalma - mondta Mehmet Coelhan, az intézet igazgatója.

Az arzéntartalomról szóló első adatok valósággal sokkolták a gyártókat, ezért kezdték el az alapanyagok és a késztermék módszeres ellenőrzését a kutató szerint. A müncheni kutatóintézet szakértői megállapították, hogy a sör általában több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült.

Kimutatták, hogy a nehézfém elsősorban a szűrési segédanyagként használt kovaföldből jut az italba. Ez az eredmény komoly nyomás alá helyezte a sörgyárakat kovafölddel ellátó beszállítókat, a sörgyártó cégek pedig érzékenyebbé váltak a téma iránt - mondta Mehmet Coelhan.

A bajor sörgyárak szövetsége például további monitoring eljárásokat is bevezetett. Rendszeresen ellenőrzik más nehézfémek, köztük a higany, a kadmium és az ólom jelenlétét a termékekben. Ezeknek az anyagoknak a koncentrációja egy termékük esetében sem nem haladja meg a határértéket – mondta Walter König, a szervezet vezetője.

Magyarországon évente 300-an halnak meg azzal összefüggésben, hogy hosszú évtizedeken át arzénos vizet ittak. Több mint egymillió ember fogyaszt ma is olyan vizet Magyarországon, amely az ÁNTSZ kutatásai szerint növeli a rák és számos egyéb betegség kockázatát. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.