Végre melegebb lesz az átlagnál

Vágólapra másolva!
Megbízhatóan derült lesz a hét szombatig, amikor elromlik az idő, és több helyen kezd el esni az eső. Jövő héten kicsivel hűvösebb marad az idő az utóbbi 18 év átlagánál.
Vágólapra másolva!

Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb, szárazabb lesz az idő ezen a héten az egész Kárpát-medencében. Budapest külterületén például hétfőn 11,5 Celsius-fok volt a középhőmérséklet, ami 1,5 fokkal volt magasabb, mint a sokévi átlag. Az ilyenkor megszokottnál valamivel melegebb lesz Nyugat- és Észak-Európában és a középső tájakon is. Kissé hűvösebb csak Kelet-Európában valószínű.

A következő héten azonban ismét hűvösebb lesz, és átlagos mennyiségű csapadékra kell számítani. Április 22-től már csak a Pireneusi-félszigeten lesz melegebb az átlagosnál, nyugaton a sokévi átlagnak megfelelő, másutt annál hűvösebb időre van kilátás. Az alábbi hőmérséklet- és csapadékanomália térképek mutatják meg, pontosan hol tér el az időjárás a megszokottól:

A halványpiros szín jelzi, hogy melegebb lesz a hét az ilyenkor megszokottnál Forrás: OMSZ
A térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) készültek Forrás: OMSZ


Strandidő van a spanyol partokon

A kiszámíthatóan nyugodt és derült időt jelenleg egy hatalmas magas légnyomású zóna biztosítja, amely a Földközi-tenger délnyugati medencéjétől Közép-Európán át egészen a kontinens északkeleti részéig húzódik. Az anticiklon területén többnyire napos az idő. Délnyugaton nyáriasan meleg van, Spanyolországban már 26, 28 fokig is felmelegszik a levegő. Északkelet felé haladva természetesen csökken a hőmérséklet, de már az Urál előterében is 10 fokot mérnek az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint.

Egy keskeny felhősáv húzódik az Alpok nyugati részétől Dél-Skandinávián át egészen a Barents-tengerig. Ez a felhőzóna szerdán érinti a Kárpát-medencét is, de a térség legnagyobb részén továbbra is kellemes, tavaszi időre lehet számítani. Magyarországon egy-egy zápor is kialakulhat szerdán nyugaton és északon, mert ott lesznek erősebben felhős időszakok is. Északnyugaton zivatar sem kizárt az északon vonuló ciklon frontrendszere miatt.