Vágólapra másolva!
Nyomasztóan részletes illusztrációkkal mutatja meg egy amerikai grafikus, hogy mit lepne el a víz, ha évszázadok alatt több mint 7 métert emelkedne a tenger az Egyesült Államok partjainál. Hasonlóan magas tengerszintekre volt már példa 125 ezer évvel ezelőtt, csak az akkori embereket még nem zavarta.
Vágólapra másolva!

Mi tűnhet el, mármint a tenger alatt? – ezzel a címmel közölt interaktív térképet a New York Times arról, mi lesz a következménye a globális felmelegedés miatt bekövetkező tengerszint-emelkedésnek az Egyesült Államokban. 2012-es adatok szerint a tengerszint 3,2 milliméterrel nő évente, ami azért nyugtalanító, mert az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete 2007-ben még évi 2 millimétert vetít előre.

A pittsburghi Nickolay Ramm fotóillusztráció-sorozatot készített arról, hogyan néznének ki az USA legnépszerűbb turistacéljai huszonöt láb, azaz 7,62 méternyi tengervíz alatt. Évszázadok múltán ekkora emelkedés akkor következne be, ha az emberiség gyakorlatilag semmit sem tenne a felmelegedés megfékezéséért.

A New York-i Szabadság-szobor most (balra) és 7,62 méteres tengerszint-emelkedésnél Forrás: Nickolay Ramm
Így nézne ki évszázadok múltán a Lincoln-emlékmű Washingtonban Forrás: Nickolay Ramm
Az Ocean Drive art deco épületsora Miami Beach-ben Forr£s: Nickolay Ramm

Ilyen magas tengerszintre már volt példa a Föld történetében. 125 ezer évvel ezelőtt ugyan melegebb volt a klíma a mostaninál, de nem annyira, mint amekkora meleget előre vetítenek a kutatások a 21. század végére az esetben, ha nem történnek hatékony klímavédelmi intézkedések. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a következő 100-300 évben másfél méterrel nő a tengerszint az amerikai partoknál. 3,65 méteres emelkedésre akkor kell számítani 2300 körül, ha alig fogjuk vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását.