Hófúvásban, jeges utakon kell közlekedni a spanyol főváros környékékén. 12 cm hó hullt a tengerparton is, pedig egy hete még nyárias idő ígérkezett. Nem szokatlan a gyors időjárásváltozás ilyenkor Spanyolországban, de már megdőlt egy évtizedes tavaszi hórekord.

Második szintű riasztást adott ki Madrid környékére a várhatóan 20 centiméterre vastagodó hóréteg miatt a spanyol Állami Meteorológiai Ügynökség (AEMET). A meteorológusok hófúvásra és jegesedésre is figyelmeztetnek a spanyol főváros körzetében 800-1000 méteres magasságban a hegyekben. A száraz kontinentális éghajlatú Madridban télen gyakoriak a fagyok, és néha havazik is. A mostani havat és sok esőt egy lassan mozgó ciklonrendszer hozta az Ibériai-félszigetre. A riasztás hétfő éjfélig érvényes.

Így nézett ki a San Lorenzo de El Escorial kolostor április 29-én. A 16. századi épületegyüttes Madridtól 40 kilométerre északnyugatra fekszikForrás: MTI/EPA/Juan Carlos Hidalgo

 

Az előrejelzések szerint keddre virradóan is marad a hideg a 665 méter magasságban fekvő nagyvárosban. A 6-7 Celsius-fokra csökkenő hőmérséklet mindössze 2-3 foknak tűnik majd az AEMET előrejelzése szerint. Az ég felhős marad a félsziget fölött, viszont a magasban melegszik a levegő, így a hegyekben is egyre inkább esőre vált át a hó.

Spanyolország más vidékein is szokatlanul hideg és csapadékos volt az időjárás. Vasárnapra virradóan 12 centiméteres hóra ébredtek Castellón de Palmas lakói Barcelonától délre, a Földközi-tenger partján. Az El País napilap tudósítása szerint egy héttel ezelőtt még nyáriasnak ígérkezett az időjárás. Nem szokatlan az ilyen gyors időjárásváltozás áprilisban, de például Castellfort városában 1995 óta nem volt ekkora hó az AEMET adatai szerint (a város légvonalban 57 kilométerre fekszik a Földközi-tengertől).

 

Takarítják az utakat NeilábanForrás: AFP/Cesar Manso

 

Neila hó alattForrás: AFP/Cesar Manso