Lángra kaptak az erdők Oroszországban

Vágólapra másolva!
Alig ért véget a tél, máris több ezer hektáron pusztítanak az erdőtüzek az orosz Távol-Keleten. A helybéliek felgyújtják a száraz füvet az erdők közelében, de erdészek figyelmetlensége miatt is terjednek a tüzek.
Vágólapra másolva!

A helyzet az Amur folyó vidékén a legsúlyosabb, ahol 14 ezer hektáron égnek az erdők. Négy járásban rendkívüli helyzetet hirdettek ki a hatóságok - jelentette csütörtökön az orosz Pervij Kanal állami televízió híradója.

"Oroszország távol-keleti részén megkezdődött a katasztrofális erdőtüzek időszaka" - így jellemezte a helyzetet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi irodája. Alapvetően az a baj, hogy az ott élők felgyújtják a száraz füvet az erdők közelében fekvő területeken.

Az oltásban a hadsereg nagy szállító repülőgépei is részt vesznek. A védelmi miniszter arról rendelkezett, hogy nyolc Il-76-os típusú gépet vessenek be a Habarovszki területen és Burjátföldön is. A gépek huszonkétszer szálltak fel és majdnem ezer tonnányi vizet szállítottak és engedtek ki tartályaikból az égő területekre.

Az orosz hatóságok a valóságosnál jóval kisebbnek tüntetik fel a környezeti katasztrófa mértékét - állítja a Greenpeace. A Lesznoj (erdő) fórum nevű honlapon közzétett műholdas felvétel bizonyítja, milyen sűrűn lobbantak fel a tüzek az amuri területen.

Az Amur-vidéken öt természetvédelmi területen, valamint értékes faültetvényekben is károk keletkeztek a tüzek miatt - számolt be kedden a Ria Novosztyi orosz hírügynökség kedden. Az egyik helyen az erdészek gyújtották fel az avart, de nem figyeltek a lángokra és nem tudták megakadályozni a tűz terjedését.