Most érdemes kiirtani a parlagfüvet

Vágólapra másolva!
Egy-két héten belül tömegesen elkezd kikelni a parlagfű, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Az a legfontosabb, hogy ne is tudjon virágbimbót növelni a súlyos allergiát okozó gyomnövény.
Vágólapra másolva!

A szántóföldeken már megjelentek a parlagfű csíranövényei, annak ellenére, hogy a gyom okozta allergiaszezon július közepén kezdődik. Jelenleg szórványosan kel a parlagfű, a növények csíranövény vagy két valódi leveles állapotban vannak a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizontsági Hivatal (Nébih) adatai szerint. Egy-két héten belül viszont tömeges kelés várható. Korábbi hírek szerint a napraforgótáblákban már levelet hajtott a gyomnövény.

Azokon a területeken, ahol a növényzet kipusztult a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt nagymértékű gyomosodásra kell számítani, miután a terület kiszárad.

A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július elseje után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére.

Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják a szakemberek a parlagfű visszaszorítására. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. Allergiát okozó virágporával nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz júliustól augusztus végéig, mint az összes többi allergén növény együttvéve. Parlagfüves területet májustól októberig a hatóságok mellett a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületnek is be lehet jelenteni az ingyenesen hívható (80) 204 35 55-ös telefonszámon, vagy ezen az internetes űrlapon.