Milyen lenne két hónap egy jégtörőn?

Antarktisz, jégtörő, time lapse videó, Cassandra Brooks
Vágólapra másolva!
Üvegszerű jég, vékony tengerjég, páncélszerűen vastag jég, palacsintaméretből jégtáblává növekvő jég - mindez látható ezen a videón. Egy óceánkutató diák kamerát szerelt az amerikai National Science Foundation jégtörőjére, majd a fotókból kétperces filmet készített a két hónapig tartó antarktiszi útról.
Vágólapra másolva!

"A jég nagyon zsúfolt hely tud lenni" - mondja a videóban Cassandra Brooks, a Stanford University környezetvédelmi karának doktorandusz hallgatója. A Nathaniel B. Palmer fedélzetén vízminták elemzésével foglalkozott, többek között a víz szerves eredetű széntartalmát mérte. A cél a Ross-tenger ökoszisztémájának vizsgálata volt.


Egy március közepi blogbejegyzés szerint a kezén kirepedezett és megvastagodott a bőr a hideg tengervíz és a fagyos műszerek, eszközök miatt. Az utolsó paradicsom már annyira siralmas állapotban volt, miután az egész zöldség-gyümölcs készlet elfogyott, hogy senki sem akart megharcolni érte a hajón dolgozók közül - írta.

Ezzel együtt összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között dolgoznak a kutatók a Nathaniel B. Palmer fedélzetén, mint Robert Scott idején, például alig kell elhagyniuk a laboratórium melegét. "Nem igazán kell szenvednem, és skorbutveszély sem fenyeget, annak ellenére, hogy hiányzik a friss zöldség" - írta Brooks.