Hideg lesz a hétvége a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Hidegfront vet véget vet a nyárias időnek, de extrém hideg nem valószínű, pedig a front megtorpan a Duna-Tisza közén. A Balaton vize 20 fokos, de inkább a szörfözőknek jó az idő a szél miatt.
Vágólapra másolva!

Péntek este hidegfront érkezik északnyugat felől, és megtorpan a Duna-Tisza közén. Helyenként zivatar alakulhat ki késő délutántól, estétől a Dunántúlon. Csekély valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 90 kilométer/óra feletti szél kísérhet, de lehet jégeső is. A jégszemek átmérője meghaladhatja a 2 centimétert. Néhol felhőszakadás is előfordulhat, azaz több mint 30 milliméter csapadék eshet le rövid idő alatt.

Egyre inkább egy nyugatról kelet felé mozgó hidegfront élettani hatásaira kell számítani. Az erre érzékenyeknél gyakoribbak, erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, és a fejfájás is összefügghet a frontátvonulással.

Vége a strandidőnek

Szombatra virradó éjjel már a Duna-Tisza közén is kialakulhat helyenként zivatar. Napközben a Dunántúlon borult, az ország középső területei felett erősen felhős, a Tiszántúlon pedig jobbára derült lesz az ég. Az ország nyugati felén többfelé és több alkalommal számíthatunk esőre, záporok, zivatarok kialakulására. A szél mindenütt északnyugatira fordul, élénk időnként erős lesz, viharos erejű széllökések csak zivatarok idején lehetnek.

Jóval hűvösebb idő lesz szombaton a korábbi napokhoz képest, különösen a Dunántúlon. Hajnalra 9 és 14 fok közé hű a levegő, majd nyugaton 14, középen 20, keleten 27 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 20 fokos, de az idő inkább szörfözésre lesz alkalmas a strandolás helyett. (A tavi viharjelzéseket ezen az oldalon követheti.)

Vasárnap nagyrészt erősen felhős égre számíthatunk. Keleten délelőtt, nyugaton délután lesznek napos időszakok. Eleinte nyugaton, majd főként keleten várható eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, a Dunántúlon viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 9 és 16 fok között várható, legmagasabb értéke általában 14 és 28 fok között alakul, keleten lesz melegebb az idő.

Miért volt annyi zivatar a héten?

Több helyen is felhőszakadást okoztak a záporok, zivatarok, a nyugtalan idő fő oka egy magassági hidegörvény vagy más néven hidegcsepp volt. E képződmények jól elkülönültek a nyugatias légáramlástól. Elemzése körülbelül 5500 méteres magasságban történik: az itt készített hőmérsékleti analízisen azt látjuk, hogy a csepp belsejében a hőmérséklet jóval alacsonyabb, mint a környező levegő hőmérséklete.

Jellemzően ellipszis alakú a szerkezete, és átmérője több száz kilométer is lehet. A műholdképeken "miniciklonként" jelenik meg. Akár több napon keresztül is meghatározza egy adott térség időjárását, és gyakran jelentős mennyiségű, intenzív csapadéktevékenységgel jár együtt. Az év bármely szakaszában előfordulhat. A nyári félévben kedvező feltételeket teremt heves záporok, zivatarok kialakulásához.