Vágólapra másolva!
Zivatarokkal, jégesővel, viharos széllel vonul át a hidegfront. Szombaton ismét nyári meleg lesz, az ország nagy részén megnyugszik a légkör. Pünkösdhétfőn főként keleten lehet este lehet zápor, zivatar.
Vágólapra másolva!

Intenzív zivatarokra kell számítani pénteken késő délutántól a déli, délnyugati megyékben egy hidegfront miatt. Először valószínűleg a Dél-Dunántúlon kezd el esni, viharos, 60-80 kilométer/órás széllel, felhőszakadással és jégesővel. Rövid idő alatt 25-35 milliméter eső zúdulhat le, 1-2 centis jégszemek hullhatnak. Erről részleteket itt olvashat, az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait itt találja.

Érdemes szabadtéri programokat tervezni a hétvégére, bár szombaton kezdetben még északkeleten, vasárnap késő délutántól pedig nyugaton és északon helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Napközben időnként erős lesz a szél, a Balatonon lehet szörfözni is lehet, azonban strandoláshoz még hűvösek a tavak.

Részletes előrejelzés

Szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet, északkeleten, keleten is megszűnnek a záporok. Általában több órára kisüt a nap. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati szél. A hajnali 10-15 fokról jellemzően 24-26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap általában sok lesz a napsütés. A gomolyfelhő-képződés mellett a délutáni, esti óráktól néhol már kialakulhat záporeső, zivatar. Megélénkül a déli, délnyugati szél. Északnyugaton megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet hajnalban 9 és 15, délután 25 és 30 fok között alakul.

Pünkösdhétfőn gomolyfelhő-képződésre számíthatunk a többórás napsütés mellett. Elszórtan valószínű zápor, zivatar, főként keleten. Megélénkül, néhol megerősödik a délnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Kevésbé lesz kiszámíthatatlan az időjárás a hétvégén Forrás: MTI/Kovács Tamás


Megkíméli a búcsút az időjárás

A környező országokban is nyáriasan meleg időjárásra van kilátás a hét utolsó napjaiban. A napsütés mellett azonban lesznek erősebben felhős időszakok is. Záporok, zivatarok nagyobb eséllyel szombatra virradó éjszaka és szombat délelőtt alakulhatnak ki a Kárpát-medence keleti részein, Csíksomlyó környékén. Pünkösd további részében naposabb időre van kilátás.

Kezdetben még hidegfront élettani hatásaira kell számítani. A légkörben zajló változások miatt ingadozhat a vérnyomás, fejfájás, migrén is előfordulhat. Gyakoribbá válhatnak az ízületi, illetve reumatikus fájdalmak. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Szombat délutántól vérnyomás-ingadozást okozhat a melegfront jellegű hatás.

Valószínűleg nem dőlnek meg a korábbi hideg- és melegrekordok a hétvégén
Május 18. Országos -0,9 fok, Szentgotthárd 1973 35,0 fok, Vásárosnamény 1994
Budapest 3,2 fok, alsó I. kerület 1895 31,7 fok, Újpest, IV. kerület 2009
Május 19. Országos -1,0 fok, Nagykanizsa 1952 34,5 fok, Kistelek 1996
Budapest 4,4 fok, belterület, II. kerület 1919 31,4 fok, belterület, II. kerület 1996

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt napokban egyre hűvösebb, nedvesebb levegő érkezett az ország fölé nyugat felől, több hullámban. Eleinte keleten még folytatódott a nyárias idő, majd ott is lehűlt a levegő. Többször volt erősen felhős az ég, és többfelé fordult elő zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés is kialakult. A leghűvösebb nap hétfőn volt, akkor a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 20 fok között alakult. Éjszakánként is erősen lehűlt a levegő, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet hétfőn és kedden általában 4 és 11 fok között változott.