Veszélyes zivatarok jönnek délutántól

Vágólapra másolva!
Délen és délnyugaton kell számítani a legnagyobb esőre, a legerősebb szélrohamokra és jégesőre. Bizonytalanná válik a légkör a nedves, enyhe levegő miatt, ezért alakul ki annyi helyen zivatar.
Vágólapra másolva!

Pénteken napközben eleinte záporok fordulhatnak elő, helyenként mérsékelten erős zivatarok is lehetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre, mert egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött.

A délután második felétől kell intenzív zivatarokra számítani a déli, délnyugati megyékben, először valószínűleg a Dél-Dunántúlon, viharos, 60-80 kilométer/órás széllel, felhőszakadással és jégesővel. Rövid idő alatt 25-35 milliméter eső zúdulhat le, 1-2 centis jégszemek hullhatnak - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délután hátralévő részében és este az erős zivatarok észak, északkelet felé helyeződnek át, akár rendszert alkotva. Késő este, éjszaka az északkeleti országrészt is elérheti a zivataros idő. A Dunántúl déli, az Alföld déli és középső részén néhol nem lehet kizárni heves zivatart sem, amit 90 kilométer/óra feletti széllökés és 2 centit meghaladó jég is kísérhet. Ezért a későbbiekben ezeken a területeken a figyelmeztetés narancs színűre módosulhat.

Többnyire erősen felhős lesz az ég, elsősorban a Tiszántúlon süthet ki néhány órára a nap. Az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél, a zivataroktól függetlenül. A hőmérséklet kora délutánra 22 és 28 fokig emelkedik, késő este pedig 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. Az idő szombat hajnalra nyugszik meg, napközben már nem kell veszélyes időjárási eseményre számítani. Ez annak köszönhető, hogy 18-án átmenetileg egy anticiklon érezteti a a hatását. Sok lesz a napsütés, a leszálló légáramlatok miatt jóval kevesebb gomoly- és zivatarfelhő alakul ki.