Vágólapra másolva!
Kellemetlenül erősen fúj majd a szél, változékony lesz az idő vasárnap estig. Nagy kiterjedésű ciklonrendszer alakítja egész Közép-Európa időjárását a hétvégén.
Vágólapra másolva!

A változékonyság nem kedvez a szabadtéri programoknak. Jó hír viszont a kertészkedőknek, hogy az eső átnedvesíti a talaj felső rétegeit a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön, vagyis pont ott, ahol kedvesebb volt a csapadék az utóbbi időben az ország más részeihez viszonyítva. Az eső most leginkább a lágyszárú növények fejlődésének kedvez (részletekért nézze meg csapadéktérképünket).

Részletes előrejelzés

Pénteken felszakadozik a felhőzet. Tartósan felhős időszakok csupán északkeleten lehetnek, itt több-kevesebb eső is eshet, ugyanakkor délnyugaton estefelé záporok, zivatarok kialakulására számít az Országos Meteorológiai Szolgálat. Többnyire mérsékelt vagy élénk lesz az északnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Szombaton a változó mennyiségű gomolyfelhőzetből több helyen számítunk záporokra, zivatarokra. Olykor megerősödik, hevesebb zivatarok környezetében viharossá fokozódik a délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Vasárnap még több gomolyfelhő várható, sokfelé záporral, zivatarral, kisebb körzetekben jelentős csapadékkal. A többfelé élénk lesz az északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet hajnalban 6 és 11, délután 14 és 20 fok között alakul. Bár hűvösebb lesz az átlagnál, nem valószínű, hogy megdőlnének a hőmérsékleti rekordok:

Hideg- és melegrekordok
Május 24. Országos 1,4 fok, Zabar 2004 -34,2 fok, Körösszakál 2007
Budapest 2,7 fok, Pestszentlőrinc 1955 31,7 fok, belterület 1950
Május 25. -3,2 fok, Putnok 1991 33,2 fok, Poroszló 2007
4,0 fok, Ferihegy 1991 32,0 fok, Pestszentlőrinc 2007
Május 26. 0,8 fok, Putnok 1991 34,9 fok, Baja 1950
4,5 fok, Ferihegy 1991 32,4 fok, belterület 1950



Fejfájás az erős szél miatt

Légköri front ugyan nem lesz Magyarország felett, de az olykor erős északnyugati szél miatt fejfájás, migrén előfordulhat a fokozottan érzékenyeknél. Gyakoribbá válhatnak az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedések esetén gyakrabban jelentkezhetnek görcsök.

A ciklonrendszer miatt a környező országokban sem várható kifejezett kirándulóidő. Az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből nem csupán napközben, hanem éjszaka is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet több fokkal elmarad az átlagtól: csupán 15-20 fok lesz a jellemző érték.

Ilyen volt az idő a héten

Többnyire nyáriasan meleg idő volt az elmúlt hét végén, vasárnap késő délutánig csapadék sehol sem fordult elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 21-25, vasárnap pedig elérte a 24-30 fokot. Vasárnap éjszaka virradóan délnyugat felől egy zivatarokkal kísért hidegfront vonult át az ország felett, de hétfőn napközben és kedden már a napsütés volt túlsúlyban. Több fokkal gyengült a nappali felmelegedés, hétfőn, kedden a délutáni órákra már csak 18 és 25 fok közé melegedett fel a levegő. Kedd estétől az ország délkeleti felén beborult az ég, és többfelé esett az eső. Szerdán a csúcshőmérséklet mindössze 14 és 21 fok között változott.