Napos lesz a hétvége

Vágólapra másolva!
Záporokra, zivatarokra számítani kell, de egyébként kirándulóidő lesz a hétvégén.
Vágólapra másolva!

A hét utolsó napjaiban a környező országokban is az évszaknak megfelelő hőmérsékleti viszonyokra, ugyanakkor mozgalmas, változékony időjárásra van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett záporokra, zivatarokra is számítani kell, főleg a délutáni, kora esti órákban.

Szombaton lesz Medárd napja. A hozzá kapcsolódó népi időjárási regula szerint, ha ezen a napon esik, akkor csapadékos lesz a következő 40 nap. Az idén ez a csapadékos időszak már korábban, hetekkel ezelőtt elkezdődött, és úgy tűnik a következő egy, másfél hétben is marad a változékony időjárás, záporokkal, zivatarokkal. Tartósan száraz, napos időre egyelőre nem számíthatunk.

Szombaton a nappali gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap. Elszórtan alakulnak ki helyi záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás is lehet átmeneti szélerősödés kíséretében. Egyébként többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 28 fok között alakul.

Vasárnap északkeleten, keleten lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és főként az utóbbi tájakon alakulnak ki záporok, zivatarok. A déli, délnyugati szél megélénkül, északnyugaton időnként megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is előfordulhat. A hőmérséklet hajnalban 11, 17 fok között alakul, legmagasabb értéke 25, 29 fok között várható.

Időjárási front a hét utolsó napjaiban ugyan még nem ér el bennünket, de a magasban fölénk érkező egyre melegebb levegő miatt a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk a fejfájás, migrén, álmatlanság, fáradékonyság hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Úgy tűnik, ezen a hétvégén van egy kis remény a melegebb, nyáriasabban időjárásra vonatkozóan. Hétvégén már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Kertészkedéshez, kiránduláshoz igazán kellemes idő lesz.

Hétvégén egyre több napsütésre számíthatunk, azonban a gomolyfelhő-képződésből továbbra is kialakulnak záporok, zivatarok. Bár fokozatosan melegszik az idő, vasárnap a csúcshőmérséklet már elérheti a 25, 29 fokot is, hőmérsékleti rekord megdőlése nem várható.