Vágólapra másolva!
Sok gomolyfelhő alakul ki szerdán az égen, de így is jóval nyugodtabb lesz az időjárás a hétfő-keddhez képest. A Duna mentén lehetnek záporok, de zivatarok valószínűleg nem.
Vágólapra másolva!

Elszórtan záporok alakulhatnak ki szerdán a középső országrészben és keleten. Sok gomolyfelhő képződik, ezzel együtt a legtöbb napsütésre a Tisza mentén és a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani.

Délután helyenként záporok lehetnek a Duna-Tisza közén és a Duna vonala mentén. Ugyanitt esetleg gyengébb zivatar is kialakul, ám ez kevésbé valószínű. Zivatarra inkább kell a Tiszántúlon számítani, főleg a határ mentén. Itt-ott viharos, 60 kilométer/órás széllökésekkel érkeznek a zivatarok, esetleg több mint 20 milliméter eső hullhat rövid idő alatt, de heves zivatar nem várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya. Késő estére megnyugszik az időjárás, megszűnnek a zivatarok.

Az északkeleti szelet egyre több helyen kísérik erős lökések keleten és északkeleten, sőt az északkeleti határ közelében néhol viharos széllökések is lehetnek. Kora délutánra 23-26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet az országos átlagot nézve, késő estére 14 és 20 fok közé hűl a levegő. A Duna mentén 23-24 fok lesz kora délután, majd csütörtökre virradóan 12-15 fok körül alakul a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

A hétfőinél és a keddinél nyugodtabb időjárást az okozza, hogy egyre nagyobb területen anticiklon nyúlik be nyugat felől a Kárpát-medencébe. Emiatt szárazabb és melegebb levegő áramlik Magyarország fölé.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül, így fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet azoknál, akik érzékenyek a légköri változásokra. A fokozódó ízületi, reumatikus fájdalmak és az erősödő görcshajlam háttérében is meghúzódhatnak időjárási okok is.