Mekkora volt valójában az évtized földcsuszamlása?

 Bingham Canyon, bánya, földcsuszamlás, kőlavina, műholdkép, Utah, USA
Vágólapra másolva!
A földrengésmérő műszerek is regisztrálták Észak-Amerika legnagyobb földcsuszamlását, amely Salt Lake City környékén következett be április elején. A bányaomlásról most közölt műholdképeket a NASA.
Vágólapra másolva!

Hatalmas zajjal zúdult le 65-70 millió köbméternyi kődarabokkal kevert sár április 10-én egy utahi külszíni ércbányában. Észak-Amerika legnagyobb, nem vulkáni eredetű földcsuszamlása a Bingham Canyon nevű bányában következett be. A négy kilométer széles fejtésben réz-, arany-, ezüst- és molibdénércet termelnek. A földmozgást mérete és a sebessége miatt kőlavinának minősítették a geológusok.

A kőlavina a kitermelés egyik felső szintjén indult meg, ennek az éles, kagylóra hasonlító vonala látszik a lenti műholdkép középpontjától kissé jobbra. A bányát két és fél kilométer hosszan lepte el a csuszamlás hordaléka, betemetve a fejtési teraszokat és megrongálva az ércszállító kamionokat:

Három héttel a szerencsés kimenetelű katasztrófa után készült a fenti kép, a NASA EO-1 műholdjának valós színű felvétele (a műholdképet itt töltheti le teljes méretben) Forrás: NASA

A bánya alkalmazottai közül senki sem sérült meg, mert ugyan senki sem számított ekkora csuszamlásra, de azt már április 10-én tudni lehetett, hogy a katasztrófa biztosan bekövetkezik. A bányavállalat szakemberei ugyanis radar-interferométerrel vizsgálták a fejtés falainak szilárdságát. A műszerek jelzése nyomán a cég evakulálta a helyszínt, és már négy órával a katasztrófa bekövetkezte előtt közleményt adott ki arról, hogy leállt a munka, mert a fejtés veszélyessé vált.

Észak-Amerikában két rekordméretű földcsuszamlás is bekövetkezett a kétezres években. Az alaszkai Mount Stellarnál 2005-ben és a kanadai Mount Steele-nél 2007-ben egyaránt 50 millió köbméternyi kőzet indult meg, ezt tehát felülmúlta az idén áprilisi kőlavina. Az utóbbi évek legnagyobb földcsuszamlása Kínában történt a 2008. május 12-i földrengés miatt Szecsuán tartományban. Egymilliárd köbméternyi talaj és kőzet indult meg, több helyen elzárva a folyókat, így áradással fenyegetve a rengésben összeomlott településeket.

A földtörténet legnagyobb földcsuszamlásának viszont nem lehetett emberi tanúja. Negyvenmillió évvel ezelőtt 3400 milliárd köbméternyi kőzet mozdult meg a Heart-hegységben, a mostani Wyoming államban (USA). Noha a hegyoldal mindössze 2 fokos emelkedésű, a megcsúszott vulkáni eredetű kőzetréteg legalább 40 kilométer hosszan terült szét, és végül több mint 3400 négyzetkilométert borított be.

Dömper a Bingham Canyon bányában: így nézett ki a külszíni fejtés a földcsuszamlás előtt Forrás: Flickr/Phil Scoville