1918-as melegrekord dőlt meg Budapesten

Vágólapra másolva!
Ma 35,7 Celsius-fokot mértek Budapesten, ezzel pedig megdőlt a napi melegrekord. Az ország több településén vizet osztanak, locsolják a házakat és az utakat, permetkapukat állítanak fel.
Vágólapra másolva!

Megdőlt Budapesten a napi melegrekord, a fővárosban még sohasem mértek június 18-án 35,7 fokot. Tarlós István főpolgármester több intézkedést is elrendelt Budapesten a hőségriadó miatt, Pécsen permetkapukat is felállítottak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a fővárosban Újpesten mérték a rekordmeleget. Az eddigi erre a napra vonatkozó legmagasabb érték 34,8 fok volt, 1918-ban.

Az előrejelzések szerint szerdán északkeleten kevésbé, a déli megyékben viszont még melegebb lesz. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyében már 27 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű. Szerdán a minimum-hőmérséklet 16 és 22 fok között várható. Napközben 31-36 fokig melegedhet a levegő.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy szerdán már csaknem az extrém szintet elérő, 7,9-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható.

Budapesten Tarlós István főpolgármester utasítására a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat, emellett napközben, a BKV kérésére egyes villamosvonalak vágányait is hűtik.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok - a Palatinus kivételével - a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva. A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdától a Deák téren 10-től 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A Főkert Nonprofit Zrt. az öntözéshez ivóvíz-minőségű vizet használ, ezért ha a hőség miatt szükséges, a Főkert bármelyik munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissa ki a csapot.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, különösen a szabadban dolgozók esetében. A munkaügyi szakigazgatási szervek fokozottan ellenőrzik majd a szükséges óvintézkedések betartását. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani számukra. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.